kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

27 gün süren uykusuz yarış, İstanbul'da bitti

SELÇUK EREN
12.10.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
27 gün süren uykusuz yarış, İstanbul'da bitti
17 yıldır düzenlenen Fransa Solitaire Şampiyonası'nın bitiş ayağı bu yıl İstanbul oldu. 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamındaki yarış için tekneler Nice'ten yola çıktı

Yarışmacılar, 27 gün boyunca, kural gereği bin 660 deniz milini uykusuz, tuvaletsiz ve yemeksiz geçirdi. 29 yelkencinin arasında sponsor bulamadığı için Türkler yoktu

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul çerçevesinde düzenlenen "Cap İstanbul" yelken yarışı geçtiğimiz cuma günü tamamlandı. 17 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Fransa Solitaire Şampiyonası'nın bitiş ayağı bu yıl İstanbul olurken 'Olay Nautic'in sahibi organizatör Cumali Varer'in yoğun çalışmaları sonucu yarışma 2010'a kadar "Cap İstanbul" adını aldı. Yelkencilerin özel Beneteau - Figaro teknelerini ilk kez tek başlarına kullandıkları organizasyonun finali 2010'a kadar İstanbul'da olacak. 29 yelkencinin kıyasıya mücadele ettiği yarışta Türk sporcunun olmamasının çok üzücü olduğunu belirten Varer "Dört Türk yarışmacı başvuru yapmıştı. Ancak sponsor bulamadıkları için bu organizasyona katılamadılar" dedi.

'İLGİYİ ARTIRMALIYIZ'
Varer'in "çılgın" olarak tanımladığı yarışçılar bin 660 deniz millik yolu yelkenlileri ile uyumadan, tuvaletleri ve yemek pişirecek yerleri olmadan tamamladı. 14 Eylül'de Fransa'nın Nice şehrinden başlayan 27 günlük maratonu yarışçılar İstanbul'da kebap yiyerek kutladı. "7.3 milyon Euro'luk Cap İstanbul sayesinde ülkemizi tüm dünyaya bir kez daha güzel bir şekilde tanıtma fırsatımız oldu" diyen Varer, İstanbul'u yarışlara dahil etme fikrini ilk olarak başbakanla paylaştığını vurguladı.

HÜKÜMET DEVREDE
2006'da Monaco'da Başbakan'a fikirlerini anlatma şansı bulan Varer Erdoğan'ın kendisine "Yarışcılar uyumadan nasıl o kadar yol gideceklerki" dediğini de gülerek aktarıyor. Sonrasında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın kendisine "Projeyi kaçırmayalım ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti oluşu ile Cap İstanbul'u birleştirelim" dediğini sözlerine ekleyen Varer böylece ortaya bu organizasyonun çıktığını kaydetti. Cap İstanbul ile amaçlarının tüm dünyaya "Rotamız İstanbul, hep beraber İstanbul'a gidiyoruz" mesajını vermek olduğunu belirten Varer şöyle devam ediyor: "Yelken sporu zenginlerin uğraşı değil. 29 yarışmacımızın hiçbiri zengin değil sadece sporcular. Sponsorları sayesinde yarışlara katılabiliyorlar. Ülkemizde ise sponsor bulmak çok zor. Kapı kapı gezerek sponsor aradım. Kimileri beni hiç anlamadı bile. Halkın yelkenciliğe ilgisini artırmak için bu tip organizasyonlara ihtiyacımız var. Biz İstinye'ye Yarış Köyü kurarak halkı organizasyona dahil ettik."

BÜYÜK TANITIM
Varer'e göre, artık yeni nesil politikacıların vizyonları geniş. Tanıtım projelerine önem veriyorlar. Yelkenin gerçek ata sporumuz olduğunu belirten Varer, "Cap İstanbul basit bir yarış değil. Burada spor başta olmak üzere; kültürel etkinlik, ülke tanıtımı, ekonomiye katkı, halkı spora teşvik var. Deniz ulaşımına çok müsait olan ülkemizin kara sularını tüm dünyaya gösterdik" diyor. Yarışma sırasında ise en çok önplana çıkan olaylar 3'üncü etapta oldu. Yarışmanın en parkuru olarak kabul edilen etapta yelkenci kaybolurken birinciliği ise bayan yarışmacı göğüsledi.
Haberin fotoğrafları