kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tatilcilerin Çeşme'ye ilgisi

Giriş Saati : 13.10.2008 12:51
Güncelleme : 13.10.2008 22:14
Yeni Haber
İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'ye yaz dönemi boyunca giriş yapan araç sayısının geçen yıla oranla yüzde 29,3 arttığı, ancak bu artışın otellerde konaklayan müşteri sayısına aynı oranda yansımadığı bildirildi.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz dönemi boyunca Çeşme otobanından ilçeye giriş yapan araç sayısı 2007 yılında 129 bin 736 iken bu rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 29,3 artarak 167 bin 769'a yükseldi.

Haziran ayında ilçeye giriş yapan araç sayısı 2007'de 39 bin 455 iken bu yıl yüzde 16,8 artışla 46 bin 80'e çıktı. Temmuz ayında geçen yıl 39 bin 745 olan araç sayısı, bu sene yüzde 59 artarak 60 bin 334'e ulaştı.

Ağustos ayında 2007 yılında 50 bin 536 olan araç sayısı, bu yıl yüzde 15,4 artışla 58 bin 335'e yükseldi.

OGS kullanımında da 2008 yılında büyük artış olduğu belirtildi. Çeşme gişelerinden 2007 yılında yaz döneminde 53 bin 844 araç OGS'li geçiş yaparken, bu yıl yüzde 50,5 artış olduğu ve 81 bin 37 aracın OGS kullandığı bildirildi.

''YABANCI TURİST ÇEKMEMİZ LAZIM''

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Derneği Çeşme Temsilcisi Bülent Tercan, araç sayısındaki artışın, otellerde konaklayan müşteri sayısına aynı oranda yansımadığını, otellerdeki doluluk oranlarında geçen yıla göre yüzde 15 artış yaşandığını söyledi.

Bu yaz havaların çok sıcak olması nedeniyle İzmirlilerin ilçeye günübirlik ziyaretlerinin arttığını, ayrıca tatilini ilçedeki yazlık evlerinde geçirenlerin de bulunduğunu dile getiren Tercan, araç sayısındaki artışın da bundan kaynaklandığını ifade etti.

Tercan, Çeşme otellerindeki doluluk oranının temmuz-ağustos aylarında yüzde 80, haziran-eylül aylarında yüzde 45, mayıs ve ekim aylarında ise yüzde 30 civarında olduğunu söyledi.

Turizmciler olarak bu rakamları tatmin edici bulmadıklarını, çok daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getiren Tercan, en büyük eksikliğin tanıtım olduğunu vurguladı.

Bülent Tercan, şöyle konuştu:

''3 yıldır aralıksız yurt dışı fuarlara giden biri olarak söylüyorum, Çeşme ve İzmir yurt dışında tanınmıyor. İzmir'i yönetenler ve biz turizmciler, tanıtım için harekete geçmeliyiz. Bu ay sonu İsviçre'ye Montrö Fuarı'na, ardından Londra, Hollanda ve Almanya'da düzenlenecek fuarlarda tanıtım çalışmaları yapacağız. Ama bunlar yetmiyor.

Bir hafta boyunca hava alanını izleyin, yurt dışından gelen uçak sayısı çok az. Bizim İzmir olarak yurt dışında çok etkili bir tanıtıma ihtiyacımız var. Yabancı turist çekmemiz lazım.''

''ÇEŞME'YE İLGİ HER GEÇEN SENE ARTIYOR''

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, ilçeye gelenlerin hepsinin otellerde konaklamadığını, bir kısmının evlerde kaldığını, ilçede ikinci konut sayısının fazla olduğunu söyledi.

''Çeşme her geçen sene ilgi gören bir yer oluyor. Çünkü imarı son derece düzgün. Huzurlu bir yer. Özellikleri çok fazla. Halkımız da bunu merak ediyor, görmek istiyor, Çeşme'yi yaşamak istiyor. Yaşayan da bir daha geri geliyor'' diyen Öncel, ilçede tatilini geçirenlerin her sene artış gösterdiğini dile getirdi.

Öncel, turizmde işgaliye ücretleri gibi alanlarda devletin destek vermesi durumunda turizmin çok daha iyi yerlere geleceğini sözlerine ekledi.

(AA)