kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Damarlarınızın içinde bulunan LDL kolesterol parçaları, içinde boşluk olan her damarı doldurmaya çalışır. Genellikle yüksek tansiyondan kaynaklanan bu durum kalp için risk yaratır.

Uzun ve seks dolu bir yaşam için kolesterole dikkat

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
10.10.2008
Vücudunuzu kalp krizi ve felç ristine karşı korumak için kolesterol seviyelerinizi bilmeniz şart. Bu yüzden her yıl LDL ve HDL kolesterol seviyelerinizi ölçtürün. Sadece bunu yaparak bile daha enerjik ve seks dolu bir yaşamınız olacaktır..
Sağlıklı kolesterol rakamlarını tutturmak lotoyu tutturmaktan daha zor geliyorsa, yalnız değilsiniz. Eskiden kullanılan telkin sözcüğü 'Ne kadar düşük o kadar iyi'ydi ve bunu kavramak kolaydı. Ama son zamanlarda bazı kolesterol türlerinin çok düşük seviyelerde olmasının da riskli olduğuna dair yazılara rastlamaya başladık. Peki, ne kadar düşük seviyelere inmelisiniz? Kısa cevap; kalp krizi ya da felç riskinizi gerçekten azaltmaya yetecek kadar!

* Vücudunuzu kalp krizi ve felç riskine karşı korumada ilk adım kolesterol seviyenizi bilmektir. Bu yüzden her yıl LDL ve HDL kolesterolünüzü ölçtürün. Sadece bunu yaparak LDL ve HDL kolesterol ölçümlerini yaptırmayan Amerikalılar'ın dörtte birinden daha dinç bir yaşamınız olacaktır.

*
İkinci adımınız ise yaklaşık rakamlarla yetinmemektir. Kapsamlı bir araştırmaya göre kolesterol seviyeleri normalden biraz farklı olanlar, kalp hastalıkları riskini üçe katlıyor. Yani eğer altın çağınızın keyfini çıkarmak istiyorsanız, kolesterol değerlerinizi bilin ve olması gereken seviyeye çıkarın.

YENİ KALP MATEMATİĞİ
* Peki, bu seviye nedir? Eskiden kolesterol seviyesini 200'ün altında tutmak sağlıklı sayılırdı. Bugün ise kanda bulunan üç yağı (LDL, HDL ve trigliseritler) engelemek sadece kolesterol seviyesine odaklanmaktan daha önemli. Aslında bu diğer üç rakam olmadan kolesterol seviyenizi bilmek işe yaramaz.

*
Kötü LDL kolesterolünüzü 70'e 100 mg/dl'ye indirmek esastır. Özellikle de zaten kalp rahatsızlığınız ya da şeker hastalığınız varsa... 100'e 129 en iyisidir; sınır 130'a 159'dur ve 160 ya da üstü yüksektir.

* Ayrıca eğer kadınsanız, sağlıklı HDL kolesterol seviyeniz 55 ya da üstünde olmalıdır. Erkekseniz ve 60 yaşın üstündeyseniz HDL'niz 50 ya da üstünde olmalı.

HAFIZANIZA DA YARAR

* Kadınlarda HDL'yi yükseltmeden LDL'yi düşürmenin işe yaradığını gösteren bir çalışma yok. 70 LDL ile 60'ın üzerinde HDL seviyesi; damarlarda plak oluşumunu önler ve eğer tansiyonunuz sağlıklı seviye olan 115/76'da ise bunu düzenleyebilir. Bu, sadece kalbinizin genç kalmasını sağlamaz aynı zamanda da daha iyi seks yapmanıza zemin hazırlar. Düşük kolesterol bunların yanısıra hafızanızın da güçlü kalmasına katkı yapar.
Haberin fotoğrafları