kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Domates güzeli' dişi bir Şarlo'ydu

12.10.2008
Usta oyuncu Ayşen Gruda: 'Domates Güzeli' olarak televizyonda rol aldığım skeçler hayatımın dönüm noktası oldu. Bir anda sinema, televizyon ve şov dünyası açıldı. O, dişi bir Şarlo'ydu..
O'Hanzo' ile Yeşilçam'a merhaba dedi. Sonrasında 'Hababam Sınıfı', 'Bizim Aile', 'Tosun Paşa', 'Güngörmüşler', 'Şabanoğlu Şaban', 'Şark Bülbülü', 'Gırgıriye', 'Çiçek Abbas' gibi bugün hâlâ aynı ilgiyle izlenen filmlerin, unutulmaz isimleri arasında yer aldı. Ayşen Gruda'dan söz ediyoruz... Gruda, şu sıralar TRT'deki 'Mert'le Gert' dizisinin çift karakterli Servet Halası, 'Gece Gündüz'de de mahallenin Hayriye Abla'sı olarak karşımıza çıkıyor. TRT'nin Radyo ve Televizyon dergisi ekim ayı sayısında Gruda'ya, namı diğer 'Domates Güzeli'ne geniş yer ayırdı.

* Söze çocukluğunuzdan başlayalım mı?
Babam tren yolunda çalışıyordu. Dört kardeşten ikincisi olarak dünyaya geldim ve güzel bir çocukluk yaşadım. Yeşilköy'de büyüdüm. Tiyatrocu olmak gibi bir düşüncem yoktu. Ablam Ayten Erman tiyatrocuydu. Rol aldığı oyunda hizmetçi rolü için bir kız aranıyordu, beni önerdi. Öyle başladım tiyatroculuğa.

SETTE ÇOK DİSİPLİNLİYİM
* Siz hâlâ yapımcıların ilk aklına gelen isimlerdensiniz. Bunun sırrı ne?
Bir kere çok disiplinliyim. Rolümü ezberlerim. Küçücük bir rol verirler bana, o kocaman bir rol olur. Aynı 3 replikle, akılda kalan bir rol yaparım, yani yorumcuyum. Onun için de beni arıyorlar. Aranmaktan da mutluyum çünkü ekmek param bu.

* İkinci kadın rollerinde oynuyorsunuz ama başrol oyuncusuyla başa baş gidiyorsunuz...
Başrol, ikinci rol, üçüncü rol... Onu düşünmem! 'Rolü doğru oynayabiliyor muyum?' diye düşünürüm. Adımı nereye yazarlarsa yazsınlar, iyi bir şey yapıyorsam halk gelir beni bulur.

* Sizi hep komedilerden hatırlıyoruz, farklı rollerde de oynadınız mı?
'Kadıncıklar' adlı tiyatro oyununda, Levent Kırca ile oynadım. Komedi de vardı içinde ama aslında dramdı. Hatta oynarken çok da endişelendim. Levent'e dedim ki "Bu yaşlandığı için genelevden atılan bir kadının dramı. Çok feci bir trajedi var. Ya kapıdan girince insanlar bana gülerse, ne yaparım?" Ama hayır, gülmediler.

* Türk halkı sizi 'domates güzeli' olarak tanıdı ve sevdi. Bu hikâyeyi de anlatır mısınız?
Bir eğlence programının içinde Korhan Abay'la beraber yaptığımız kısa skeçler vardı. Adı da 'Domates Güzeliyle Spikoş'tu. Korhan spiker, ben de tatlı su kurnazı bir kız rolündeydim. Aslında üç dört kere yaptık skeci. Ama bir gecede meşhur olduk.

* Domates Güzeli'ne hayatınızın dönüm noktası diyebilir miyiz?
16 yıllık tiyatrocuydum, tiyatroda seyircilerim vardı. Ancak bu kadar geniş değildi. Daha sonra sinema, şov ve televizyon yolu açıldı. 'Domates Güzeli'yle ben içimdeki kavukluyu yakaladım. 'Domates Güzeli' dişi bir Şarlo'ydu. Evet, bu skeç hayatımın dönüm noktası oldu.

* Genelde muzip karakterleri canlandırıyorsunuz. Gerçek hayatınızda da böyle misiniz?
Evet, neşeliyim, enerjiğim. Her şeye olumlu bakmaya çalışırım. Yalnız laubalilikle, samimiyet bıçak sırtı gibi bir şeydir. Laubaliliği heç sevmem. Şaka yerinde olursa severim.
Haberin fotoğrafları