kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Alkol hem sağlıklıdır hem de sağlıksız!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
09.10.2008
Alkol karaciğere zarar verir, göğüs kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidini tetikler. Ama ölçülü içildiği zaman kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur!..
Alkolle ilgili kendinize sormanız gereken en zor soru elinizde tuttuğunuz martiniyi "Karıştırsam mı yoksa sallasam mı?" değil, "Bu içki sağlıklı mı yoksa bana zarar mı verecek?" olmalı... Alkolle ilgili haberleri takip ediyorsanız, kafanızın karışması gayet normal. Bir araştırma alkolün kimi bünyelere iyi geldiğini, başka bir araştırma çok zararlı olduğunu söyler. Bu, tamamen yapılan araştırmanın alkole nereden baktığı ile ilgilidir.

Göğüs kanseri riski var
Mesela alkol karaciğere zarar verir ve göğüs kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidinin oluşmasını tetikler ama aynı zamanda damarlarınıza da faydalıdır. İşte bu yüzden her zaman alkolle ilgili bir pazarlık söz konusudur... Yine de, eğer bir kadınsanız, alkolün göğüs kanserini tetikleme ihtimali konusunda daha meraklı davranıyorsunuzdur. Günlük alacağınız iki bardak alkollü içki; göğüs kanserine yakalanma riskinizi yüzde 32 gibi korkutucu bir boyutta arttırıyor. Günde üç bardak içerseniz bu oran yüzde 50'ye çıkıyor! Fakat alkolün sağlıklı bir tarafı da var... Ölçülü bir şekilde tüketilen alkol, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranınızı yüzde 25 ile yüzde 40 oranında azaltıyor. Bunun sebebi bir kadeh Bordeaux şarabının, bir bardak biranın veya herhangi bir alkollü içkinin içerdiği etanol maddesi... Etanol, iyi kolesterolünüzü yükselterek kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Aynı zamanda, hastalıklarda 'anti- inflamatuar' etkisi yaratır.

180 şişe şarap gerekir!
Kırmızı şarap, iltihaplarla ve damarlarınızın iç duvarlarını mahveden bazı serbest radikallerle savaşabilen bir takım özel antioksidanlar içerir. Fakat fare deneyleri gösteriyor ki; şarabın damarlarınıza bu gibi faydalarının dokunması için bir günde yaklaşık 180 şişe şarap içmeniz gerekir! Unutmayın; sağlıklı damarlar demek daha az kalp krizi, daha az inme, daha az kırışıklık ve özellikle erkekler için çok daha iyi bir seks hayatı demektir. Peki, şimdi o Kalecik Karası şarabı içseniz mi, içmeseniz mi? Buna bir gün inşallah yaptıracağınız basit bir genetik test cevap verecek...