kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Lise 4 yıl oldu, dershaneler öğrenci kaybetti

Giriş Saati : 11.10.2008 14:31
Güncelleme : 11.10.2008 22:49
Yeni Haber
Lise öğretim sisteminde yapılan değişikliğin ardından geçen yıl lise son sınıf öğrencisi bulmakta sıkıntı çeken dershaneler, bu yıl da aynı sorunu mezunlar açısından yaşıyor.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise öğretim sisteminde yapılan değişikliğin Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) öğrenci hazırlayan dershaneleri son 2 yıldır sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Liselerin 4 yıla çıkarılmasının ardından dershanelerin geçen yıl son sınıf öğrencisi bulmakta sıkıntı çektiklerini belirten Köprülü, ''Geçen yıl son sınıf öğrenci sayısı 500 bin düşmüştü. Yeni öğretim yılında da bu kez aynı oranda mezun öğrenci sayısı düşünce yaşanan sıkıntı had safhaya ulaştı'' dedi.

Liselerin geçen yıl mezun verememelerinin yanı sıra üniversitelerin bu yıl öğrenci kontenjanlarını artırmaları ve ÖSS taban puanının da YÖK tarafından 185'den 165'e çekilmesinin de dershaneleri etkilediğini ifade eden Köprülü, şöyle konuştu:

''Yaşanan bu gelişmelerden sonra dershanelerin 2008-2009 öğretim yılında hafta içi gruplarda oluşturduğu ÖSS'ye hazırlanan mezun öğrencilerin oranı yüzde 60 düştü. Hafta sonu gruplarına devam eden öğrenci sayısında ise 3'te 1 oranında artış olmasına karşın maliyetler açısından bu yeterli değil.''

KAPANMA TEHLİKESİ

Hafta içi grupların dolmamasının dershaneleri ekonomik sıkıntıya sokacak önemli bir neden olduğunu ifade eden Köprülü, ''Talep daralması nedeniyle Türkiye genelindeki 4 bin dershaneden 500-600'ü kapanma tehlikesiyle karşı karşıya'' diye konuştu.

Köprülü, bir çok dershanenin öğrenci kaybetmemek için son 2 yıldır fiyatlarında bir değişikliğe gitmediğini belirterek, fiyatların 1500-2000 YTL arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.

(AA)