kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'nin 148 yıllık hayalini gerçekleştirdik"

Giriş Saati : 11.10.2008 13:25
Güncelleme : 11.10.2008 17:53
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı'nın, Marmaray Projesiyle Asya ile Avrupa arasındaki köprü görevini daha da somutlaştırdığını belirterek, ''Sadece boğazın iki yakasını değil, kıtaları, ülkeleri ve halkları da birleştirmiş olacak'' dedi.

Marmaray Projesi kapsamında batırılan son tüp elemanının birleşim kapısının açılış töreni, Üsküdar Kız Kulesi'nin yanında bulunan tüp batırma şantiye alanında yapıldı.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, ''Bugün İstanbul için, Türkiye için, hatta Avrupa-Asya için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz'' dedi. Erdoğan, Marmaray adını verdikleri projede bugün çok önemli bir etabın tamamlandığını dile getirerek, 11 tüpün son ikisinin de bağlantısını gerçekleştirerek Boğaz'ın iki yakasını birleştirdiklerini söyledi.

Boğaz'ın altına bir tüp geçit yapma fikrinin çok eskilere dayandığını, 1860 yılında Boğaz'a bir tüp geçit yaparak demir yolu geçişini sağlamak üzere fikirler oluşturulduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, sonraki yıllarda da hep bu konunun gündemde olduğunu, bu projeyi somutlaştırmak, eylem planına geçirmek, görünür hale getirmek ve gerçekleştirmenin kendilerine nasip olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Bugün İstanbul'un ve Türkiye'nin tam 148 yıllık bir hayalini de gerçekleştiriyoruz. Marmaray ile birlikte dünya ulaşım sektöründe birçok ilke de imzamızı atıyoruz. Dünyada iki boğazı birleştiren en derin tüp geçit, Amerika'nın San Francisco eyaletinde bulunuyordu. Bu tünelin deniz yüzeyinden derinliği 45 metre. Bizim şu anda gerçekleştirdiğimiz bu proje, Marmaray, deniz yüzeyinden 60 metre derinliğe kadar iniyor.

Üstelik bu geçiş iki ters akıntının olduğu bir Boğaz'da gerçekleşiyor. Hele bugün bu akıntı, çok daha açık ve net ortada. Yani buradan görüyorsunuz, aşağıya doğru bir akıntı var ama altta da Karadeniz'e doğru bir akıntı var. Böyle bir zeminde, böyle bir bölgede bu çalışma yapılıyor. Bu özellikleriyle Marmaray, dünyanın ve asrın projesi sıfatını ziyadesiyle hak ediyor. Milletçe bizler için haklı bir gurur vesilesi oluşturuyor.''

KÜLTÜREL VE DOĞAL YAPI

Projenin inşası aşamasında doğal yapıya, kültürel ve tarihi mirasa azami hassasiyeti gösterdiklerini, ne Boğaz'ın, ne de hatların geçtiği bölgelerin çevre noktasında olumsuz etkilenmemesi için tedbirler aldıklarını anlatan Erdoğan, özellikle tarihi yarımadadaki kazılar sırasında kültürel mirasın korunmasına önem verdiklerini, projedeki kısmi gecikmenin de bu hassasiyetten kaynaklandığını, çevreye dost, kültürel mirasa, tarihi mirasa dost, İstanbul'un tarihi dokusuna yaraşan bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Marmaray'ın tamamlanmasıyla Gebze-Halkalı arasında trenle yolculuğun 105 dakikaya ineceğini, şu anda bu mesafenin 185 dakikada alınabildiğini dile getirerek, projenin tamamlanmasıyla Bostancı-Bakırköy arasının 37 dakika, Sögütlüçeşme-Yenikapı arasının 12 dakikaya, Boğaz'ın iki yakası arasının yani Üsküdar-Sirkeci arasının ise 4 dakikada alınabileceğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunun İstanbul trafiği için, özellikle Boğaz trafiği için oluşturacağı rahatlığı eminim tahmin edebiliyorsunuz. Gebze ile Halkalı arasında her 2 ila 10 dakika arasında bir sefer yapılabilecek. Bir yönde saatte ortalama 75 bin yolcu taşınacak. Bu hatta yapılacak bağlantılarla sadece hat üzerindeki istasyonlara değil, örneğin Taksim'e, Levent'e, Şişli'ye, Ayazağa'ya, bunun yanında artık Anadolu yakasından ulaşım hızlı, konforlu, güvenilir şekilde sağlanmış olacak.

İstanbul'da şu anda raylı toplu taşımanın oranı yüzde 8 civarında. Marmaray'ın tamamlanmasıyla raylı toplu taşımanın ağırlığını yüzde 28 oranına çıkarmış olacağız. Buraya dikkat ediniz. Bu hat Londra'dakinden, Paris'tekinden böylece yüksek olacak. Yani bu projeyle İstanbul, İstanbullu kardeşlerim, vatandaşlarım, ulaşım noktasında rahat bir nefes alacaklar. Bu proje sadece İstanbul için değil, Avrupa ve Asya için de büyük önem arz ediyor. Marmaray Projesi sadece Gebze'yi Halkalı'ya bağlamıyor. Marmaray, Londra'yı Pekin'e demir yollarıyla bağlayan bir proje olma özelliğini de taşıyor.''

Recep Tayyip Erdoğan, en son Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini hayata geçirdiklerini ifade ederek, ''Bununla ilgili hazırlıkları tamamladık. Geçtiğimiz aylarda projeye start verdik. Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars projeleri de tamamlandığında Pekin'den Londra'ya demir yollarıyla kesintisiz bir hat sağlanmış olacak. İstanbul Boğazı, Marmaray Projesiyle birlikte Asya ile Avrupa arasındaki köprü görevini daha da somutlaştıracak. Sadece Boğaz'ın iki yakasını değil, kıtaları, ülkeleri ve halkları da birleştirmiş olacak'' dedi.

YOL MEDENİYETTİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ölü saat denilen 23.00 ile 06.00 saatleri arasında bu hattan yük trenleri işleyeceğini ve bunun da bölge ticaretine önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Yolun medeniyet demek olduğunu ve yolun gitmediği ve ulaşmadığı yere, medeniyetin, refahın, barışın, huzurun, hatta kültürün, sanatın, bilginin de ulaşmasının mümkün olmadığını anlatan Erdoğan, ''Günlük yaşamda her dakika, her saniye de büyük önem taşıyor. Adeta ruh hastası, sinir hastası olur hale geliyoruz bu nedenlerden'' diye konuştu. Erdoğan, sadece saatlerin, yani zamanın değil, milli servetin de yollarda heba olduğunu vurgulayarak, amaçlarının bu zaman ve kaynak israfının sağlık konusundaki israfı en aza indirmek olduğunu söyledi.

6 yıl önce bu anlayışla yola çıktıklarını, hem ulusal hem de uluslararası çapta ulaşım noktasında çok önemli projelere imza attıklarını anlatan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kara yolu inşa çalışmalarını başlattıklarını, 6 bin kilometre bölünmüş yola 9 bin kilometre daha eklediklerini ve 6 bin kilometre daha eklemek suretiyle verdikleri 15 bin kilometre sözünü gerçekleştireceklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, demir yollarını yeniden ele alıp canlandırdıklarını, hızlı tren projelerini başlatıklarını ve belli bir aşamaya getirdiklerini ifade ederek, denizlerin bu dönemde yeniden keşfedildiğini, tersanecilikte Türkiye'nin dünya 23'üncülüğünden bugün 5'inciliğe yükseldiğini söyledi.
Hava yolu taşımacılığında da yolcu sayısını 2002 yılına göre yüzde 400 artırdıklarını, uçağı lüks bir ulaşım aracı olmaktan çıkardıklarını kaydeden Erdoğan, artık orta tabakadaki vatandaşın da rahatlıkla uçağa binebildiğini, hatta orta tabakanın altındakinin de yeri geldiğinde biner hale gelebildiğini belirtti.

KÖYDES VE BELDES PROJELERİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün bunların yanında özellikle KÖYDES VE BELDES projeleriyle Türkiye genelinde yolu olmayan köy bırakmamanın mücadelesini verdiklerini dile getirerek, ''Artık uzak diye bir kavramı tanımıyoruz. Ücra diye bir kavramı kabul etmiyoruz. Ulaşılamaz gibi bir mazeret bizim gündemimizde asla yok. Sessiz bir devrim gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilmeye devam ediyor'' diye konuştu. Erdoğan, ticaretin ve ekonominin canlanması için bilginin yaygınlaşması ve refahın, toplumun tüm kesimlerine adil şekilde yayılması için ne gerekiyorsa yaptıklarını anlattı.

Üstelik sadece bir noktaya bir sorun alanına odaklanmadıklarını vurgulayan Erdoğan, bir yandan Hakkari'deki köyün, mezranın yolunu yaparken, bir yandan da uluslararası çapta önem taşıyan Marmaray ve Batü-Tiflis-Kars gibi projelere yoğunlaştıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, projenin temelini 9 Mayıs 2004'te attıklarını, 21 Aralık 2006'da tünelin delinme törenini yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Biraz sonra Boğaz'a yerleştirilen ve Boğaz'ın iki yakasını buluşturan 11 tüpten son ikisi arasındaki geçişi açacağız. Böylece 11 tüp de yerleşmiş ve bağlantıları sağlanmış olacak. İstanbul'un, Türkiye'nin 148 yıllık hayali adım adım sonuca doğru ilerliyor. İstanbul için, ülkemiz için, dünya için büyük anlam ve önem taşıyan bu tarihi ana hep birlikte, sizler, ekranları başındakiler şahitlik ediyor. Bundan dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum.''

YENİ TÜP GEÇİDİN İHALESİ YAPILDI

Başbakan Erdoğan, bir konuyu daha hatırlatmak istediğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Bununla kalmıyoruz, şimdi biraz aşağıcıkta inşallah yeni bir tüp geçidin de ihalesini yaptık. Buradan trenler çalışacak oradan da otomobiller çalışacak. Bakın ikisi yan yana. Birisiyle kalmıyoruz. Bunun da ihalesi yapıldı. Müteahhit firmayı en yakın zamanda açıklayacağız. Süratle onu da bitireceğiz. Derdimiz nedir? Derdimiz İstanbulumuzu modern dünyanın gereği imkanlar ne ise bununla güçlü hale getirmek, ulaşım noktasında İstanbul halkının ve tüm bölgeye gelen insanların yaşadığı bu sıkıntılardan kurtulmasıdır.''

İstanbul trafiğine her gün 600-700 yeni aracın girdiğini, bunun ekonomik noktada halkın güçlendiğinin de bir ifadesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, bütün bunlara rağmen kendilerinin tedbirleri aldıklarını belirtti. Erdoğan, hem iftihar ettiklerini, zorlukları aşmanın adımlarını attıklarını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ben bugün Marmaray'ın İstanbul için, ülkemiz için, milletimiz için, birleştirdiği kıtalar ülkeler ve halklar için hayırlı olmasını diler, sevgiler ve saygılar sunarken, Allah'tan kazasız bir şekilde inşallah bu sona kavuşturmayı ve açılışında da hep birlikte olmayı temenni ediyorum. Aldığım söz, 2012 yılının sonunda bunun bitirileceği istikametinde. İnşallah bir daha gecikmeyle karşı karşıya kalmayız ve bunu bu şekilde tamamlarız. Hayırlı olsun.''

(AA)