kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İzmir polisi teröre geçit vermedi

Giriş Saati : 11.10.2008 11:33
Güncelleme : 11.10.2008 17:35
Yeni Haber
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, huzuru bozma amacıyla kentte çeşitli eylemler gerçekleştiren ve gerçekleştirme hazırlığında olan terör örgütü üyelerine yönelik 3 yılda 221 operasyon düzenledi.

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri ekipleri, terör örgütlerinin yapılanma ve terörist faaliyetler amacıyla kentlerde bulunan üyelerine yönelik, istihbarat çalışması, takip ve operasyonları aralıksız sürdürdü.

Polisin sürdürdüğü çalışmalar doğrultusunda, 2006-2008 yıllarında 221 operasyon düzenlenirken, bir çok eylemin önüne geçilmesinin yanı sına, kentlerdeki yapılanmaya da darbe vuruldu. Operasyonlarda 53 kilo 441 gram plastik patlayıcı, 68 kilogram patlayıcı kimyasal madde, 23 tabanca, 8 uzun namlulu tüfek ele geçirildi, terör ve bombalama eylemleriyle ilişkili 729 kişi yakalandı.

BOMBACILAR KAÇAMADI

Terör örgütü PKK'nın şehirlerde eylem stratejisi doğrultusunda teröristler, İzmir'de 7 bombalama olayını gerçekleştirdi.

21 Ağustosta Eşrefpaşa semti Yağhaneler mevkisinde park halindeki otomobile yerleştirilen patlayıcının, polisleri taşıyan midibüs ile orduevine ait otomobilin geçtiği sırada patlaması sonucu 1 asker şehit düştü, 2'si asker 7'si polis 16 kişi yaralandı. Olayın ardından başlatılan operasyonda, bombayı yerleştirdikleri belirlenen B.S ve Z.B. ile onlara yardım ettikleri tespit edilen 8 kişi İzmir, Diyarbakır ve İstanbul'da yakaladı. Zanlılarda, ikinci eylem için saklandığı belirlenen 820 gram plastik patlayıcı, 2 kilo 620 gram kimyasal madde ve fünyeler İzmir'de ele geçirildi.

Şirinyer semtinde 2 Ekim 2007'de çöp kutusuna bırakılan ve motosiklete yerleştirilen 2 bombanın aralıklarla patlaması sonucu Atilla Eraslan'ın yaşamını yitirmesi ve 11 kişinin yaralanması, Bornova ilçesi Özkanlar semtindeki pazar yerinde 12 Mayıs 2007 günü bisikletin üzerindeki poşetle bırakılan bombanın patlaması sonucu pazarcı Hatem Kaval'ın (41) ölümü 15 kişinin yaralanması, 2006 yılında Tarihi Kemeraltı Çarşısı girişindeki bir banka şubesiyle Yamanlar semtinde askeri servis aracının geçiş güzergahına yerleştirilen bombaların patlatılmasıyla ilgili de operasyonlar gerçekleştiren polis, olayların failleri olduğu belirlenen F.Y. ve ikizi M.Y, Ö.Y. ve inşaatlarda çalışan Z.Y'yi, kendilerine yardım eden 16 kişiyle birlikte yakaladı.

Zanlılarla birlikte 4 kilo 540 gram plastik patlayıcı, patlayıcı yapımında kullanılan 3 kilo 300 gram kimyasal madde, 1 el bombası, ruhsatsız 1 tabanca ve 1 av tüfeği, bomba yapımını anlatan kitapçık ele geçirdi.

KAYITLARDA ÖLÜ GÖRÜNEN BOMBACI

Kadifekale semtinde, 4 Mart 2006 tarihinde polis lojmanlarının karşısında bulunan sokaktan yokuş aşağıya bırakılan simit satış arabasına kurulan bomba düzeneğinin, lojmanlara varmadan devrilerek infilak etmesi üzerine çevrede hasar meydana geldi, 1 kişi yaralandı. İncelemede ele geçen parmak izlerinin, nüfus kayıtlarında ''2004 yılında Mardin'deki çatışmada öldürüldüğü'' görünen K.Y'ye ait olduğu belirleyen polis, bu kişi Kadifekale'de yakaladı. 2004 yılında, Mardin'deki çatışmada bir teröristin ölü ele geçirilmesinin ardından ağabeyinin, ölen kişiyi K.Y. olarak teşhis ederek cenazeyi defnettiği, bu nedenle kayıtlarda ''ölü'' göründüğü tespit edildi. K.Y'nin ayrıca, 30 Mart 2006'da, içine bomba düzeneği kurduğu saksıyı Konak'taki otobüs duraklarına bırakan kişi olduğu belirlendi. Bu bomba düzeneği de patlamadan fark edilerek etkisiz hale getirilmişti.

EGE'YE YERLEŞMEYE ÇALIŞIYORLARDI

Emniyet birimleri Torbalı ilçesinde arama yaptığı otomobilde, ''zula'' haline getirilen bölümde 5 kalaşnikof tüfek ile bin 100 mermi ele geçirilince, sürücü S.D. ile irtibatlı olduğu M.Z.V, D.Ö. ve H.A'yı gözaltına aldı. Zanlıların evinde, tüfekler gibi 5 kişiye yönelik hazırlandığı tespit edilen şehirde ve kırsalda kullanılabilecek iki grup kıyafet ele geçirildi. Elde edilen bilgiler üzerine, Aydın'ın Çine ilçesi Karanfil köyünde eski bir kömür ocağının yakınlarında ormanlık alanda terör örgütüne ait bir sığınak ortaya çıkarıldı. Sığınakta, harita, pusula, 50 kilogram un, 50 kilogram şeker, çok sayıda konserve, hazır çorba, sıvı yağ, fındık ezmesi, çikolata gibi gıda ve temizlik malzemeleri ele geçirilirken, zanlıların Ege kırsalına yerleşmeye çalıştıkları ve sahil beldelerinde eylemler hedefledikleri öne sürüldü.

Terör örgütü PKK'nın, sözde üst düzey sorumlularından ''Mervan'' kod adlı U.A'nın (32), bombalama eylemleri gerçekleştirmek üzere İzmir'e geldiği bilgisine ulaşan polis, U.A. ile 2 kişiyi operasyonla yakaladı. Emrindeki 30 terör örgütü üyesiyle çok sayıda çatışmaya girdiği ve 2 yıldır da büyük şehirlerde bombalı eylemler gerçekleştirdiği belirlenen U.A'nın, Marmaris, Kuşadası ve Antalya gibi özellikle turistik il ve ilçelerde çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı çeşitli bombalı saldırıları yaptığı bildirildi.

(AA)