kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

G-7'den krize karşı ''acil ve olağanüstü'' önlem

Giriş Saati : 11.10.2008 11:18
Güncelleme : 11.10.2008 16:43
Yeni Haber
Dünyanın en zengin ve sanayileşmiş yedi ülkesinin oluşturduğu G-7 grubu, mevcut küresel finans krizine karşı kredi piyasalarını rahatlatmayı ve bankalara kapital sağlamayı amaçlayan ''acil ve olağanüstü'' önlemler alınmasını kararlaştırdı.

Uluslararası Para Fonu İMF ve Dünya Bankası'nın Washington'da düzenlediği yıllık Güz Toplantıları çerçevesinde biraraya gelen G-7 ülkelerinin hazine veya maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanlarının üçbuçuk saatlik toplantısında, beş maddeli eylem planı kabul edildi.
ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan grup tarafından yayımlanan ortak açıklamada, ''G-7, mevcut durumun acil ve olağanüstü eylemler gerektirdiği yönünde hemfikir'' denildi.

Eylem planı çerçevesinde yedi ülke, ''banka ve finans kuruluşlarının desteklenmesi ve çökmelerinin engellenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması ve güvenin yeniden oluşturulması ve işyerlerine ve vatandaşlara yeniden kredi akışı sağlanmasına olanak verecek şekilde bankaların kapital artırmasının sağlanması'' yönünde görüş birliğine vardı. Ancak kısa eylem planında ilkeler vurgulanırken, pek fazla ayrıntı verilmedi. Ayrıca planda, İngiltere'den gelen ve bankaların birbirine verdiği kredilerin güvence altına alınması önerisi de yer almadı.

G-7 toplantısında yer alan bakanlar, eylem planını överken bazı uzmanlar, planda piyasaların kaygılarını giderecek somut önlemlerin yer almadığı eleştirisinde bulundu. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ''bu eylem planı, piyasalara likidite sağlanması, finans kuruluşlarının güçlendirilmesi ve vatandaşların ve yatırımcıların korunması için, ferdi ve kollektif politika adımlarımızı yönlendirmemiz konusunda bize tutarlı ve uygun bir çerçeve sağlıyor'' dedi.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde da, sorunun, ''koordine, senkronize ve doğru zamanlı bir yaklaşımı gerektirdiğini'' söyledi. Maryland Üniversitesi'nde görevli ekonomi profesörü Peter Morici ise ''eylem planının soylu amaçları dile getirdiğini, ancak planda piyasaları sakinleştirecek unsurlar ve içerik bulunmadığını'' belirtti. Küresel finans krizi, bu gece de, üyeleri arasında Türkiye'nin de bulunduğu G-20 grubunun toplantısında ele alınacak.

G-20, dünyanın en büyük 19 ekonomisiyle Avrupa Birliği'ni biraraya getiriyor. G-20'nın üyeleri arasında G-7 ülkelerinin yanısıra Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye gibi gelişmekte olan önemli ekonomiler yer alıyor. G-20 toplantısında Türkiye'yi Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil etmesi öngörülüyor. ABD Hazine Bakanı Paulson, G-20 toplantısında, G-7'nin benimsediği eylem planının kabul edilmesini beklediğini söyledi.

(AA)