kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya'da yılbaşı hediyesi: İşten çıkarıldınız

Giriş Saati : 11.10.2008 15:42
Güncelleme : 11.10.2008 16:43
Yeni Haber
Küresel mali kriz, petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş ve Gürcistan savaşı nedeni ile sıkıntılı günler yaşayan Rusya ekonomisinde mali krizin reel sektörü etkilemesinden endişe ediliyor.

Dev şirketlerin üretimi düşürmesi nedeniyle ortaya çıkan iş gücü fazlalığı sıradan halkın en büyük korkusu haline geldi. İş dünyası araştırmaları şirketi AXES Management'ın tahminlerine göre, yıl sonuna kadar Rus şirketlerinde çalışanların en az yüzde 10'u işsiz kalacak. Finans, bankacılık ve perakende sektöründe bu rakam yüzde 30'lara varacak.

En çok beyaz yakalıların işsiz kalma riski olduğunu tespit eden AXES Management'a göre, şirketler toplu işten çıkarmalar için hazırlık yapıyor. Hafta başından itibaren Rusya'nın lider cep telefonu distribütörü Evroset ve MGTS gibi önemli şirketler işten çıkarmalar için düğmeye basarken, metal sektörü, demir-çelik, otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından GAZ ve Kamaz'da işten çıkarmalar başladı.

AXES Management Genel Müdürü Sergey Lvov yaptığı açıklamada, son yıllarda Rusya'da personel giderlerinin hızla arttığını, şirket giderleri arasında önemli bir oran tutmaya başladığını söyledi. Beyaz yakalı ve mavi yakalı arasında önemli maaş farkı bulunduğuna da işaret eden Lvov, "Özellikle finans sektöründe personel giderleri çok yüksek. Banka personel giderleri ile ilgili yaptığımız araştırmada oranın yüzde 38'lere çıktığını görüyoruz. Mali krizin en çok etkilediği bankalar da ilk çözümü personel indirimi ile gerçekleştirecek." dedi.

Rusya'da personel istihdamında yeterince profesyonel olunmadığına dikkat çeken Sergey Lvov, "Eleman eksikliği kalifeye konusunda dikkatsiz davranılmasına neden oldu. Elemanı kaçırmama endişesi personel giderlerinin şişmesine neden oldu. Şimdi sorunu çözmek için tabiri caizse itfaiye müdahale edecek." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)