kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
‘İnternet kapısı’ kartla açılacak Elektronik kimliğin deneme çalışmaları tamamlandıktan sonra internette kimlik doğrulaması amacıyla kullanılacak. Özellikle e-devlet projesi kapsamında bu çalışmalar yapılıyor.

Türkiye e-kimlik'e geçti önce Bolulular deniyor

Timur Sırt
09.10.2008
TÜBİTAK'ın, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'yle ortaklaşa hazırladığı elektronik kimlik uygulaması Bolu'daki İzzet Baysal Hastanesi'nde ve eczanelerde 3 bin kişi tarafından deneniyor..
Türkiye elektronik kimliğe geçişi 1 Eylül'den itibaren Bolu'da denemeye başladı. Nüfus cüzdanı yerine kullanılacak kimlikler için deneme amaçlı çalışmalar başladı. İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Kongre Merkezi'nde CeBIT Bilişim Fuarı'nda tanıtılan yeni kimlikler e-devlet uygulamalarında ve günlük hayatta kullanılacak. 1 Eylül'de Bolu'da başlayan pilot projede 3 bin kişi sağlık hizmetlerinde bu kimlikten faydalanıyor. Yıl sonuna kadar hastane ve eczanelerde 15 bin kişi tarafından denenecek elektronik kimlikler daha sonra tüm Bolulular tarafından kullanılacak.

DENEME AŞAMASINDA
Elektronik kimlikler TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından hazırlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından dağıtılacak kimlikler henüz deneme aşamasında. Elektronik kimliklerde nüfus bilgisi dışında kart içinde yer alan çipe kimlik sahibinin tüm sağlık bilgileri şifreli olarak yüklenecek. Yüklenen bilgiler sayesinde hastanın tüm sağlık bilgileri aldığı ilaçlar, çekilen film ve tomografi bilgileri ve tahliller yüklenebilecek. İlk olarak sağlık hizmetlerinde kullanılması planlanan elektronik kimlikler internette ve devlet kurumlarında elektronik kimlik doğrulama amacıyla da kullanılabilecek. Böylece internetten alışveriş veya bankacılık işlemleri için kimlik doğrulama yapılabilecek. Elektronik kimlikleri okumak için kullanılacak olan kart erişim cihazları TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Cihaz üzerinde kart okuma dışında parmak izi tanıma ve şifre işlemi yapılabiliyor. TÜBİTAK yetkilileri pilot uygulamada alınan sonuca göre cihazda ve kimlik üzerinde değişikliğe gidebileceklerini, cihazın maliyet ve güvenlik konularında araştırmalardan geçeceğini belirtiyor.