kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Medvedev dev savaş gemisinde

Giriş Saati : 11.10.2008 11:13
Güncelleme : 11.10.2008 16:34
Yeni Haber
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderleri ile birlik mesajı veren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kuzey Deniz Filosu'nun Murmansk'da gerçekleştirdiği askeri tatbikatı izlemek üzere bölgeye gitti. Rusya lideri 50'den fazla savaş uçağı taşıyan, 300 metre uzunluğunda ve 60 metre yüksekliğindeki dev savaş gemisi Amiral Kuznetsov'da incelemelerde bulunacak. Yüzen şehir olarak adlandırılan gemi üç futbol sahası büyüklüğünde. Kaptan Vyacheslav Rodionov'un kumandasındaki gemide Su-25 ve Su-33 savaş uçakları yer alıyor. Rusya'nın iki nükleer füze taşıyabilen savaş gemisi ABD'nin arka bahçesi Venezüella'da askeri tatbikata katılmak üzere Akdeniz'de yol alırken, Sivastopol'dan 2017'den ayrılmak zorunda kalacak Karadeniz Donanması'nın Suriye'nin Tartus limanına taşınması ile ilgili çalışmalar da sürüyor.

Avrupa Birliği ülkelerine Fransa'da önerdiği 'Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması' ile tüm dünyaya zeytin dalı uzatan Rusya lideri, Aralık ayında gerçekleşecek NATO zirvesinde Gürcistan ve Ukrayna'ya yeşil ışık yakılmasından endişeli. Ağustos'ta Gürcistan'da yaşanan savaşın ardından Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan Rusya, Medvedev-Sarkozy planına uygun olarak tampon bölgede bulunan askerlerini çektiğini ilan etti. Polonya ve Baltık ülkeleri gibi eski Varşova paktında yer alan bir kısım ülkeler Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'dan da çekilmesi konusunda çağrıda bulundu. Rusya ayrılıkçı bölgelere 7 bin 600 kişilik bir askeri birlik göndermeye hazırlanırken, bölgede barışın sağlanması için en önemli aşama olan uluslar arası zirve için günler sayılıyor. Abhazya ve Güney Osetya'nın geleceğinin konuşulacağı Cenevre zirvesi 15 Ekim'de toplanacak.

RUSYA ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN DA BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DAHİL OLMASINI İSTİYOR


Cenevre zirvesi için ilk tartışma katılımcılar konusunda başladı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Cenevre zirvesinde Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin de katılmasının zorunlu olduğunu açıkladı. Rusya'nın ateşkes anlaşmasına uygun bir şekilde bölgede bulunan askerlerini çekmediğini savunan Tiflis, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını anlaşma için temel şart olarak görüyor. Tiflis'e göre Abhazya ve Güney Osetya'nın içlerine çekilen Rus askerleri işgalci güç olarak bölgede kalmaya devam ediyor. Geçici anlaşmanın öngördüğü 8 Ağustos öncesine geri çekilme şartı da yerine getirilmiş değil. Abhazya'nın savaş sonrası ele geçirdiği Kodori Gorge bölgesi de Abhaz yönetimi altında duruyor.
Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solano, Rusya'nın çekilme işlemini tamamladığını açıklarken, bölgede incelemelerde bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'dan kısmen eksiklerin olduğu yönünde açıklamalar geldi. Fransız bakan konunun Avrupalı liderler tarafından çarşamba günü Cenevre'de tartışılacağını söyledi. Gori'de bir mülteci kampı ziyaretinde barış anlaşması ile ilgili açıklamada bulunan Kouchner, "Kısa sürede sağlanan bir anlaşma olduğu için elbette ideal değil. Temel hedef ateşin bir an önce durması idi. Hedefe ulaşıldı ve çatışmalar durdu. Şimdi Gori'den Tiflis'e güvenli bir şekilde ulaşabiliyorsunuz." dedi.

CİHAN