kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kafeinsiz kahve bağımlısı mısınız?

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
09.10.2008
Çarpıntı yapmayacak ve uykunuzu kaçırmayacak diye özellikle seçtiğiniz kafeinsiz kahvenizin içinde bile bir miktar kafein olduğunu biliyor musunuz?..
Bu sabah biraz huysuz musunuz? Bu sinirinizin sebebi geç kaldığınız bir toplantı değilse, kesinlikle kafeinsiz kahvenizi içmeye vakit bulamamanızla alakası var! Evet, kafeinsiz... Yaklaşık iki büyük fincan kafeinsiz kahve bile 21 miligram kadar kafein içerebilir. Bu sizin ayık kalmanıza yetecek bir miktardır. (Ortağım Dr. Mike bu olayı biraz abartıp günde ortalama 8 fincan kahve içer!)

* Kafeine hassas bünyesi olanların bilecekleri gibi; çok az sayıda markanın kafeinsiz diye sattığı ürünler gerçekten yüzde yüz kafeinsizdir. Pek çok kafeinsiz kahvenin, bir fincanında 7 miligram kafein bulunur.

* Hatta kafeinsiz espresso çeşitlerinde bu rakam 16 miligrama kadar çıkabilir. Bu miktarlar, normal bir kahve ile alınan 90 ila 135 miligram kafeinin ya da bir fincan espressonun içerdiği 40-50 miligram kafeinin yanında son derece düşük kalır. Ama kafein o kadar kuvvetli bir uyarıcıdır ki; ufak miktarları bile birçok insanı yerinden hoplatabilir.

Bir fincanda 7 Ml.
* Kafein ne çok iyidir ne çok kötü... Eğer normalin dışında bir nabza sahipseniz, migren ağrıları çekiyorsanız, kahve sonrası mide ağrılarından şikayetçiyseniz, çarpıntı ya da uykusuzluk gibi problemleriniz varsa kafein tüketimi bunları daha da arttıracaktır. (Dr. Mike ise tam tersi kafeinin bunlara iyi geldiğini söylüyor!)

*
Fakat bağımlılık yaratma gücü yüzünden eğer bünyenizi günde beş fincan kahveye (kafeinsiz bile olsa) alıştırırsanız, bu miktarı azaltmanız bile birkaç gününüzü uykulu, baş ağrılı ve mide bulantılarıyla dolu geçirtebilir.

* İyi yanlarını saymak gerekirse; kahve tüketmek ileri yaşlarda Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına yakalanma riskinizi yüzde 25 ila 45 arası, karaciğer kanseri riskini de yüzde 40 oranında düşürür. O yüzden sizi başka bir şekilde rahatsız etmiyorsa, 'Sabah evden kafeinsiz kahvenizi almadan çıkmayın' derim... Seçim size kalmış...