kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Riske girmeden içki içmek isteyen ölçüyü kaçırmasın

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
09.10.2008
* Erkek-kadın farkı: Limitinizi belirleyin ve bu limite sadık kalın. Kadınlar için günde 1-1.5 bardak alkollü içecek, erkekler için de 1-2 bardak alkol limittir. Erkekler kadınlara oranla bir parça daha fazla alkol tüketebilirler çünkü onlar; mide çeperlerinde alkolü emebilen değişik bir enzime sahiptir. Erkekler genelde iki bardak içki içtikleri zaman sadece bir tanesi vücut tarafından emilir.

* Dengeleyin: Eğer kadınsanız, tartın ve dengeleyin... Bazı doktorlar menopoz öncesi devresinde olan, ailesinde göğüs kanseri görülen veya hamile kalmayı planlayan kadınların kesinlikle içki içmemesi gerektiğini söyler. (Hamile kaldıktan sonra zaten kesinlikle içmemeliler) Öte yandan, kalp hastalıkları (Sanıldığı gibi göğüs kanseri değil) kesinlikle hâlâ kadınların bir numaralı ölüm nedenidir. Bu işin anahtarı ise dengedir. Mesela göğüs kanserine yakalanmak için ortalama bir risk taşıyorsunuz fakat kalp hastalıkları riskiniz daha fazla... O zaman günde 1 bardak alkol tüketmeniz, alkolün faydalarından yararlanmak anlamına gelir.

* Hiç Başlamayın: Zaten ağzına içki koymayanlardansanız, hiç başlamayın. Özellikle ailenizden birinde içki ve uyuşturucu bağımlılığı geçmişi varsa! Alkolün zararları; bağımlılıktan kalp hastalıklarına, karaciğer problemlerinden trafik kazalarına kadar geniş bir alana yayılır. Emin olun kalp ve damar hastalıklarından, kırışıklardan, hafıza kaybından ve ereksiyon probleminden kurtulmak için çok daha değişik yöntemler var ve ben bu yöntemlere 'üç büyükler' diyorum: Aktif olun, kilonuzu koruyun ve akıllı beslenin. Doymuş yağlardan, şekerden, tam tahıl içermeyen her türlü ekmekten kaçının!

* Küçük düşünün: Son zamanlarda patates kızartmaları ve giysilerden çok daha fazla şeyin boyutu büyüdü. Bardaklar daha iri tasarlanmaya başladı... Ama bardakları ne kadar büyürse büyüsün siz verilen resmi miktarlarda kalın. İşte size içkilerdeki alkol miktarları: Bir kadeh şarap 140 ml., bir bira 350 ml., bir bardak kokteyl 45 ml.

* Abartmayın: Günde bir bardak alkol, cumartesi gecesi 7 bardak alkole eş değerde değildir. Günlük hakkınızı biriktirip bir gecede tüketme fikrini aklınızdan çıkarın! Çünkü; alkol zehirli bir madde haline dönüşür ve bağışıklık sisteminizi yaşlandırarak kalbinizi yorar.