kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Ben Stiller, filmin senaryosuna da katkıda bulunmuş.

Film içinde film, oyun içinde oyun...

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
09.10.2008
Mevsimin tipik Amerikan komedilerinden biri daha. Öylesine tipik Amerikan ki, birçok espriye gülmek bir yana, anlamak bile kolay değil. Ama genelde öylesine şen, çılgın, boşanmış ve absürd bir gidişatı var ki, karşı koymak da aynı ölçüde olası değil.
Film, önce birbirini izleyen dört kısa filmle başlıyor: İlki, bir reklam filmi ve bunda, Alpa Chino (espriye bakınız!) adlı bir zenci yıldız, tanıttığı ürünleri övüyor.
Sonra üç 'fragman' art arda geliyor.
İlkinde, aksiyon filmleri yıldızı Tugg Speedman'ın dünyadaki buzların erimesini tek başına durduran bir kahraman olarak yaptıklarını izliyoruz.
İkincisinde şişman komik Fatty Portnoy, ABD'nin en popüler obez ailesinin tüm bireylerini canlandırıyor (Eddie Murphy'nin kulakları çınlasın!) ve bize (affedersiniz!) Osuruk-2 adlı yeni komedisini tanıtıyor. Sonuncusunda ise seyirci, aralarında tatlı bir aşk yaşadıkları anlaşılan biri genç öbürü orta yaşlı iki rahibin el ele tutuşmalarıyla süslü Şeytanın Yolu filminden sahneler izliyor! Tam siz "Önümüzdeki aylarda ne garip filmler bizi bekliyor!" derken, bunların asıl filme "uvertür" oldukları anlaşılıyor. Bu özgün girişten sonra, andığımız üç dev oyuncu (!), kendilerini Vietnam cangılının ortasında buluyorlar: Bir zamanlar savaşta gazi olmuş 'dört yaprak' lakaplı bir kahramanın hikâyesini anlatan Tropic Thunder adlı filmin çekimi için... Ama beceriksiz İngiliz yönetmen sayesinde iyice aksayıp skandala dönen çekimler, sonunda gerçek bir savaşa dönüşüyor ve kahramanlarımız, hain ve şeytani (ama o kadar da değil canım!) Viet'lere karşı dişleritırnaklarıyla mücadeleye girişiyorlar.
Ben Stiller'in Justin Theroux ile birlikte yazdığı senaryo, görüldüğü gibi son derece özgün olmasına çalışılmış karmaşık bir yapı içeriyor. Savaş içinde savaş, film içinde film, oyun içinde oyun... Ama baştaki sürprizleri atlatıp filme konsantre olunca, keyişi sahneler birbirini izlemeye başlıyor.
Bu biraz 'fıttırmış film', büyük ölçüde Ben Stiller'in sinema öncesi stand-up döneminden besleniyor. Sanki Brechtçi bir yaklaşımla Saturday Night Live tarzı komedinin bir bileşkesi gibi... Ama hayret verici biçimde mekanizma işliyor, amaca ulaşılıyor. Arada Nick Nolte, Matthew McConaughey, Tobey Maguire gibi ünlüler, küçük ama lezzetli kompozisyonlarla karşmıza geliyorlar.
Filmin son yarısında Dragon adlı Vietkong gerillasıyla ilişkili bölümler, hayli kahkahaya yol açıyor. Burada belli bir ırkçı tavır var elbette, ama aynı ölçüde bu tavrın eleştirisi de iç içe yapılıyor. Öte yandan, en uzak savaşların bile aslında Washington veya Los Angeles'ta oturan büyük sermaye ağababaları tarafından yönlendirildiği saptaması, filmi yakın zamanın daha ciddi Amerikan filmleriyle buluşturuyor.
Hele bunlardan biri, Les Grossman adlı bir karakter var ki... Filmin sonunda bir Fred Astaire edasıyla dans edip duran bu kişiliği, ünlü (çok ünlü) bir oyuncu canlandırıyor. Ama tanınmaz halde! Adını yazmıyorum, bu güzel sürprizi sinemaseverler jeneriklerden keşfedebilir.
Demek ki, koşulsuz gülmek isteyenler için iyi bir seçim olabilir.

Tropik Fırtına * * *
( Tropic Thunder)
Yönetmen: Ben Stiller
Senaryo: B. Stiller, Etan Cohen
Görüntü: John Toll Müzik: Theodore Shapiro
Oyuncular: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Nick Nolte, Brandon Jackson, Tom Cruise, Steve Coogan, Matthew McConaughey, Bill Hader. UIP filmi.