kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Yrd. Doç. Dr. Güçlü Gülanber

Uzman görüşü: Kanserde ciddi bir artış var

26.09.2008
Goldy hastalığına rağmen hep güçlü durmuş.
Uzmanlık alanlarından biri onkolojik cerrahi olan Veteriner Hekim Yrd. Doç. Dr. Güçlü Gülanber, "Acı bir gerçek ancak kedi ve köpeklerde kanser olgularında ciddi bir artış var," diyor ve devam ediyor: "Hayvanlardaki kanser olgularında en önemli engellerden biri hayvanların kanser gelişimini söyleyememeleridir. Ancak eğer kanser erken teşhis edilirse tedavi iyi sonuçlanabilir." Köpeklerde en fazla görülen ve de kötü huylu karakterdeki tümörleri şöyle sıralıyor Gülanber: "Lenfoma, Mast Hücreli Tümör, Meme Karsinoma, Melanoma, Osteosarkoma, Hemanjiyosarkoma." Kanser tanısında bu gün insanlarda kullanılan tüm tıbbi yöntemlerin hayvanlarda da kullanıldığını söyleyen Gülanber, en yaygın tedavi biçiminin ise kemoterapi olduğunu belirtiyor: "Kemoterapi kanser tedavisinde ilginç sonuçlar yaratıyor ve yeni gelişmeler ile kemoterapinin etkisinin artması, yan etkilerinin de azalması söz konusu. Ayrıca bazı yenilikler de var.
Bunlardan biri kanser cerrahisinde lazer kullanımı ki, pek çok avantajı var. Bunlar kanamanın olmaması, kanser hücrelerinin buharlaşması nedeniyle nüks ya da metastaz riskinin azalması, operasyon sonrası iyileşmenin daha iyi olması, operasyon süresinin ve dolayısıyla anestezi süresinin az olması; 16-17 yaşında bir kedi ya da köpekte bile operasyon yapılabilmesi. (Biliyorsunuz çok yaşlı diye pek çok klinik ya da hastane kedi ve köpek sahiplerine operasyon yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor ve maalesef müdahale için geç kalınıyor.) İkincisi köpeklerde çok yaygın görülen (her dört köpekten birinde) Lenfoma kanser tipinin özel bir kan testi ile erken teşhis edilmesi.
Üçüncüsü kanserli doku örneğinde tümör hücrelerinin dış ortamda üretilmesi ve bunlara çeşitli kanser ilaçlarının uygulanması ile hangi ilaca karşı hassas olduğunun belirlenmesi.
Böylelikle daha az yoğunlukta kemoterapi ilacı kullanılabilmekte, doğru ilaç seçimi ile başarı oranı artmaktadır."