kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Takvim yöntemi sağlıklı değil

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
08.10.2008
Erkek arkadaşımla cinsel ilişkiye giriyoruz ve takvim yöntemini kullanıyoruz. Bazen tehlikeli günlerde de ilişi yaşadığımız oluyor. Bu dönemlerde ertesi gün hapı kullanmamızda bir sakınca var mı? Ertesi gün hapını ne zaman almalıyım? Meryem Ü./ İstanbul

Adetinizin başladığı günü 1. gün, adet süresini 4 gün ve 28 günde bir adet gördüğünüzü kabul edersek; 14. günde yumurtlamanız gerekir, işte bu dönem en fazla hamile kalma şansınızın olduğu zamandır. Ama kadınların yumurtlama zamanları pek çok etkene bağlı olarak değişebilmekle birlikte kabaca; 5. ile 10. günler arası ve 23. ile 28. günler arası hamile kalma ihtimaliniz ise düşüktür.

72 SAAT İÇİNDE
Ancak takvim yöntemi çok sağlıklı değildir, korunmadan girilen cinsel ilişki sonrasında gebelik oluşması ihtimali vardır. Bu durumda oluşabilecek istenmeyen gebeliği ilişkiden sonraki 72 saat içerisinde alacağınız ertesi gün hapı ile önleyebilirsiniz, ancak bu bir doğum kontrol yöntemi değildir ve her seferinde uygulanması da sağlıklı değildir.

ERKEN ALINMALI
Reçete ile satılan bu hapların fazla beklenmeden alınması gereklidir. Çünkü haplar ne kadar erken alınırsa, etkisi o kadar fazla olur, zamanında alındığında güvenilirlik oranı son derece yüksektir. Ayrıca cinsellik doğal duygusal bir eylemdir ve bu eylem sırasında doğum kontrolü her zaman akla gelmeyebilir. Bu nedenle bir jinekologa başvurarak düzenli bir doğum kontrol yöntemi kullanmanızda fayda var.