kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Uçak, Macar askeri heyetini taşıyordu''

Giriş Saati : 07.10.2008 16:34
Güncelleme : 07.10.2008 22:55
Yeni Haber
İran'ın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle mecburi inişe zorladığı uçağın, Macaristan'dan askeri bir heyeti taşıdığı bildirildi.

Macaristan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uçağın hava sahasını yanlışlıkla ihlal ettiğinin anlaşılmasının ardından Afganistan'a gitmesine izin verildiği kaydedildi.

Açıklamada, 4 askeri yetkiliyi taşıyan uçağın ''idari bir hatadan dolayı'' 30 Eylül'de İran'ın hava sahasına girdiği, sorunun çözülmesinden sonra Afganistan'a doğru yolculuğuna devam ettiği bildirildi.

Bakanlık, uçağın askeri değil özel bir şirketten kiralanmış Hawker 800 tipi sivil uçak olduğunu kaydetti.

İRAN: ''MECBURİ İNİŞE ZORLANAN UÇAK ABD'YE AİT DEĞİL''

İran, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle mecburi inişe zorlanan savaş uçağının ABD'ye ait olmadığını bildirdi.

İran devlet televizyonu, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askeri yetkilinin, ''İran hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle geçen hafta mecburi inişe zorlanan Falcon tipi savaş uçağı ABD'ye ait değil'' yönündeki ifadesini duyurdu.

Açıklamada, ''Söz konusu uçağın 30 Eylülde İran hava sahasını kullanma talebi, askeri olduğu gerekçesiyle reddedildi. Ancak birkaç saat sonra rota değiştiren ve sivil olduğunu belirten uçak, İran hava sahasına izinsiz olarak girdi. Bunun üzerine İran jetleri, Falcon tipi savaş uçağını mecburi inişe zorladı. Kötü bir niyet taşınmadığının anlaşılması üzerine uçağın İran hava sahasını terk etmesine izin verildi. Uçaktakilerin hiçbiri ABD vatandaşı değildi'' ifadeleri kullanıldı.

Uçağın hangi ülkeye ait olduğu ve mürettebatı hakkında bilgi verilmedi.

Fars Haber Ajansı, uçağın ABD'ye ait olduğunu, 5 general ve 3 sivil mürettebatın bir gün boyunca sorgulandıktan sonra uçağın İran hava sahasından ayrılmasına izin verildiğini bildirmişti.

Savaş uçağının, İran'da inişe zorlandığı haberini doğrulamayan ABD, iddianın araştırılacağını açıklamıştı.

İRAN, ABD UÇAĞINI İNMEYE ZORLADI
İran, hava sahasını ihlal eden bir Amerikan askeri uçağının İran topraklarına inmeye zorlandığını bildirdi.

İran'ın Fars haber ajansı, Türk hava sahasından İran topraklarına giren Falcon tipi Amerikan uçağının bir havaalanına inmeye zorlandığını duyurdu.Amerikalı bir yetkili ise, uçağın İran hava sahasına girmesinin kasıtlı olmadığını söyledi.

Türk hava sahasından İran topraklarına girdiği belirtilen ABD tescilli uçağın, ''Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinden Avrupa'ya giderken rotasındaki sapma'' nedeniyle bu durumla karşılaştığı bildirildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak'ın Erbil kentinden Avrupa'ya doğru kalkan ABD tescilli uçak, Türk hava sahasından geçişi sırasında rotasında yaşanan sapma nedeniyle İran hava sahasına girdi.

''Yoğun hava trafiğinin yaşandığı dönemlerde zaman zaman bu tür rota sapmalarıyla karşılaşılabildiğini'' anlatan yetkililer, ''herhangi bir hava sahası ihlalinin söz konusu olmadığını'' söylediler. Yetkililer, ''uçuşun Türk askeri makamlarının bilgisi dahilinde yapıldığını'' kaydettiler.

AA