kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomotivcilerden krize inat 90 modelle Fransız öpücüğü

UFUK SANDIK ve ÖZHAN TEZEL
02.10.2008
Paris Otomobil Fuarı, krizi yeni modelleri artırarak alt etmeye çalışacak. İki yıl önce 54 olan yeni model sayısı, bu kez 90'la rekor kırdı..
Dünyada dalga dalga büyüyen krize inat, otomotiv üreticileri Paris Otomobil Fuarı'nda gövde gösterisi yapıyor. Dün basın mensuplarına açılan, 4-19 Ekim tarihleri arasında ise kapılarını otomobil severlere açacak olan fuarda, otomotivciler krize karşı yeni modellerle direniyor. 90 yeni modelin ilk kez tanıtıldığı fuar, bugüne kadar en fazla yeni modelin sergilendiği fuar unvanını ele geçirdi. İki yıl önce düzenlenen fuarda tanıtılan yeni model sayısı 54 iken bu sayının artmasının nedeni olarak, daralan pazara yeni modellerle doping yapılması gösteriliyor. Üreticiler, yeni modellerle piyasayı canlandırıp, daralan pazarı yeniden harekete geçirmek istiyorlar.

AVRUPA'DA SATIŞLAR DÜŞÜŞTE
Herhangi bir yeni modelin iptali ya da ertelenmesinin firmaların satışlarını vuracağı uyarısını yapan uzmanlar, "Dünya devleri de Avrupa'da düşen satışlarını canlandırmak ve krizin faturasını azaltmak için rekor sayıda yeni modelle çıkarma yapıyor" yorumunda bulunuyorlar. Uzun yıllardır iniş ve çıkışların yaşanmadığı stabil bir pazar olan Avrupa, 2008 itibariyle durgunluğa girdi. Avrupa'da ağustos ayında satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 düştü. ABD'de yaşanan finansal krizin Avrupa'da tüketici güvenini sarsması ve artan petrol fiyatları bu düşüşü tetikledi. Ağustos ayında yaşanan büyük düşüş ABD'deki finansal krizin büyümesi ve Avrupa'yı da etkisi altına almasıyla hızlandı. Ağustos ayında 28 Avrupa ülkesi arasında en büyük düşüşü yaşayan İspanya'da kan kaybı eylül ayında da devam ederken, İspanya'daki daralma 9 ayda yüzde 20'nin üzerine çıktı. Geçen yıl 14.8 milyon adet otomobilin satıldığı Batı Avrupa pazarında, satışların bu yıl sonunda 14 milyona gerileyeceği tahmin ediliyor. Otomotivcilerin 2009'a ilişkin senaryolarında ise iki farklı tahmin var. İyimser tahmine göre toplam satışları 500 bin adet gerileyip 13.5 milyon adete düşecek. Kötümser tahmin ise satışlar 1 milyon adetlik düşerek toplam pazar 13 milyona küçülecek. Böylece otomotivin iki yıllık kaybı 1.8 milyon adet gibi rekor bir rakama ulaşacak.