kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Kanserin erken belirtilerini fark eden insanlardan olun

Göğsümde bir kitle buldum ancak doktora gitmeye korkuyorum. Önemli olup olmadığını kendim anlayabilir miyim? Tuğçe Kar/İstanbul

Son dönemde, Tower Cancer Research Foundation tarafından yapılan ve Prevention dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, pek çok insanın kanserden şüphelenmesine rağmen doktora başvurmadığını ortaya koydu. Çalışmaya göre; kanseri atlatmayı başaran kadın hastaların yüzde 48'i hastalıklarının başlangıcında doktora başvurmak için en az iki ay bekliyor. Bazı hastalarda bu bekleme süresi 5 yıla kadar uzayabiliyor. Hastaların yüzde 39'u şikayetlerinin kendiliğinden düzelmesini beklerken, yüzde 30'u doktora başvurmayı hep erteliyor. Kanserden şüphelenen hastaların yüzde 15'i ise kanser tanısının kesinleşmesinden korktukları için doktora danışmıyor. Yüzde 9'luk bir kısım ise, çok yoğun oldukları için muayeneyi sürekli ertelediklerini belirtiyor. Anlayacağınız; yalnız değilsiniz. Sizin gibi pek çok kişi kanserojen belirtileri fark etse bile görmezden gelmeyi tercih ediyor. Oysa kanser tanısının erken konulması tedavi şansını oldukça yükseltiyor. Yani sebep ne olursa olsun kanserden şüpheleniyorsanız, hemen doktora başvurmanız şart.

Bazı kanser belirtileri
Peki kanserden şüphelenmenize neden olacak belirtiler hangileri? American Cancer Society ve Cancer Research UK özellikle bazı şikayetlerin kansere işaret edebileceğine dikkat çekiyor:
* Meme, testis veya vücudun başka herhangi bir yerinde oluşan bir kitle.
* Ciltteki benlerde kanama ve renk düzensizliği.
* Cildin renk ve dokusunda bir farklılık.
* Üç haftadan daha uzun süren öksürük veya ses boğuklaşması.
* İdrar, burun, vajina, ağız ve rektumda kanama.
* Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, yutkunma güçlüğü veya hazımsızlık.
* Ağız, genital bölgeler veya cildin başka bir yerinde iyileşmeyen yara veya ülser.
* İdrarı zorlanarak yapmak.
* Devam eden kilo kaybı, geçmeyen yorgunluk şikayeti, sebebi bilinmeyen ağrılar ve gece terlemeleri kanserin uyarıcı işaretleri olabiliyor.