kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cezaevlerinde bayramlaşma heyecanı

Giriş Saati : 30.09.2008 17:27
Güncelleme : 30.09.2008 19:10
Yeni Haber
Ramazan Bayramı dolayısıyla açık görüşten yararlanan tutuklu ve hükümlüler, bayramın birinci gününde akrabalarıyla bayramlaştı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen genelgeye göre, Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Metris 1 No'lu T Tipi, Bursa E Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir-Buca Kapalı, Konya E Tipi ve Mersin E Tipi kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular için açık görüş, 27 Eylülde başladı. Bu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler, 5 Ekime kadar açık görüşten yararlandırılacak.

Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürü bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklular için ise ilk açık görüş 28 Eylül günü yapıldı. Bu cezaevlerinde kalanlara da 5 Ekime kadar açık görüş yaptırılacak.

Müdürü bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklular ise yarından itibaren 5 Ekime kadar 5 gün açık görüş yapabilecek. Kınama cezası dışında disiplin cezası alan ve cezaları kaldırılmayan hükümlü ve tutuklular açık görüşten yararlandırılmıyor.

Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürülüyor. Hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen yakınlarının, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmi belgeler ile ispatlamaları gerekiyor. Anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşi olmayan hükümlü ve tutukluların da üçüncü dereceye kadar olan akrabalarından en çok üç kişiyle, önceden haber verilmesi ve belgelendirilmesi kaydıyla görüşme yapmaları sağlanıyor. Bu fıkra hükmü, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler hakkında uygulanmıyor.

İKİNCİ DEFA İZİN YOK

Hükümlü ve tutuklu sayısının, verilen açık görüş günü sayısına bölünmesi suretiyle görüş gününe kadar gruplar oluşturuldu. Her grubun görüş günü ve saatleri, ailelerine bildirilmek üzere hükümlü ve tutuklulara tebliğ edildi. Hazırlanan program, ayrıca koğuşlara ve ziyaretçilerin görebileceği uygun yerlere asılmak suretiyle her ziyaretçinin, ziyaret gününde cezaevine gelmesi sağlanarak izdiham önlenmesi amaçlanıyor. Belirtilen gün ve saatler dışında görüş yaptırılmıyor, bir defa görüş yapan hükümlü ve tutuklular ile ziyaretçilere, ikinci defa izin verilmiyor.

Her grubun açık görüşü bittikten sonra, görüş yerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, görevliler nezaretinde dikkatli bir şekilde arandıktan sonra koğuş ve odalarına götürülerek burada sayılacak; kimlikleri fotoğraflı belgelerle kontrol edildikten ve grup mevcudunun tam olduğunun anlaşılmasından sonra, ziyaretçilerin kurum dışına çıkmasına izin veriliyor.

Açık görüşler, görüş süresi yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak kaydıyla 09.00-17.00 saatleri arasında yaptırılıyor. Ziyaret süresi, görüşmenin fiilen başladığı andan itibaren işliyor. Bu ziyaretin, aynı haftada yapılacak kapalı görüş ile çakışması halinde açık görüş yaptırılacak.

(AA)