kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Küresel kriz" uyarısı

Giriş Saati : 29.09.2008 11:59
Güncelleme : 29.09.2008 19:57
Yeni Haber
Eski Hazine Müsteşarı ve CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, küresel krizin Türkiye üzerinde, gelişmiş ekonomilerdeki yavaşlamanın ihracat talebini azaltması ve büyümesi için gerekli dış kaynak temininin zora girmesi şeklinde olmak üzere iki yönlü bir olumsuz etki yapacağı değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin krize çok yüksek ve artan bir cari açıkla yakalandığına işaret eden Öztrak, cari açıktaki artışın, büyümedeki ciddi gerilemeye rağmen sürdüğüne dikkat çekti.

CHP'li Öztrak, Türkiye ekonomisinde gelişmeler ve küresel krizle ilgili soruları yanıtladı. Dünyada ciddi bir finansal kriz bulunduğunu ifade eden Öztrak, Türkiye'nin de her yükselen piyasa ekonomisinde olduğu gibi bu krizden etkileneceğini söyledi. Türkiye'nin bu krizden iki yönüyle etkileneceğini ifade eden CHP'li Öztrak, "Türkiye bu krizden iki yönüyle etkilenecek. Standart olarak bildiğimiz gelişmiş ülkelerde ekonominin yavaşlaması ve ihraç ettiğimiz mallara olan talebin azalması yönüyle sıkıntıya düşecek. Ama daha önemlisi Türkiye son dönemde gelmiş olduğu dış kaynak olmadan büyüyememe sendromunda çok ciddi şekilde dışarıdan gelen finansal imkanın azalması, risk algılaması nedeniyle önemli bir düzeltme hareketini yaşama ihtimali giderek artıyor" diye konuştu.

CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Türkiye'nin küresel krize çok yüksek ve artan bir cari açıkla yakalandığına işaret eden Öztrak, cari açıktaki artışın büyümedeki ciddi gerilemeye rağmen sürdüğünü söyledi. Cari açıktaki yükselişin Türkiye'yi yükselen piyasalar arasında en riskli ülkeler kategorisine soktuğunu belirten CHP'li Öztrak, Türkiye'nin, küresel likiditenin çok olduğu dönemde, ortaya çıkan küresel ekonomin sunduğu fırsatlardan yararlanamadığına vurgu yaptı. Öztrak, "Dışarıda çok ciddi bir kriz yaşıyoruz. Bu krizin bizim gibi ekonomilere sıçramaması gibi bir olay yok" diye konuştu.

ERDOĞAN'A "BÜYÜME" YANITI

CHP'li Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bütün dünyada büyümede bir yavaşlama var. Biz de ister istemez bundan etkileniyoruz" açıklamalarını da eleştirdi. Öztrak, şunları söyledi:

"Bütün dünyadaki büyümede yavaşlama aslında 2008 yılında karşımıza çıktı. 2002 yılından itibaren dünya ekonomisinde, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin oldukça hızlı bir biçimde büyüdüğünü görüyoruz. Peki Türkiye ne yapmış? Gelişen ekonomilerdeki 5.1'lik büyümeye karşın, Türk ekonomisi 2002 yılında 6.2 büyümüş. 2003'te Irak krizi nedeniyle gelişen ekonomiler 6.7 büyürken, Türkiye ekonomisi 5.3 büyümüş ama 2004'te gelişen ekonomiler 7.7 büyürken Türk ekonomisi yüzde 9.4 büyümüş. 2005'te gelişen ekonomiler yüzde 7 büyürken, Türk ekonomisi yüzde 8.4 büyümüş. 2006'da birden bire dünyada gelişen ekonomiler 7.7 büyürken, Türk ekonomisi 6.9'a düşmüş, 2007'de 4.6'ya düşmüş, 2008'de gelişen ekonomilerde beklenen büyüme 6.9 bekleniyor, bilemediniz 6.5 olur bu. Türk ekonomisin altındaki büyümü yüzde 4'ün altına gerilemiş. Şu anda 3.8. Bu bize çok net bir şey gösteriyor. Başbakanın söylediği doğru değil. Türk ekonomisi kendine benzeyen ekonomilerin gerisinde kalmaya 2005 yılından itibaren kalmaya başlamış. 2005 yılından itibaren Hükümetin hatalı politikaları nedeniyle ekonomi potansiyelinin altında büyüyor. Kendi benzerlerinin büyüdüğünün altında büyüyor."

FİNANS MERKEZİ SAVUNMASINA GÜLERLER

Hükümetin, küresel krize karşı önlem olarak açıkladığı "İstanbul'u finans merkezi yapacağız" açıklamalarını hatırlatan Öztrak, "Hükümetin önlem savunması, "İstanbul'u finans merkezi haline getirdik.' Ne ilgisi var? Sizin getirdiğiniz çözüm, İstanbul'u finans merkezi haline getirmekse, o zaman insanlar ürkerler. Ne diyor bu Türkler diye. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı böyle bir açıklama yapıyor" diye konuştu.

(ANKA)