kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Karizmatik liderlere ihtiyaç var

05.09.2008
- 21. yüzyılda dünyanın hâlâ karizmatik bir lider çıkartamadığını söylüyordunuz. Son dönemde Putin ve Ahmedinecad'ın çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Putin ve Ahmedinecad, kendi ülkelerinin menfaatleri için çalışan kişiler. Putin, Sovyet İmparatorluğu'nun çökmesiyle gelişen Rus aşağılanmasına cevap bulmaya çalışan bir kişi... Yaptıkları, genel olarak Ruslara göre başarılı sonuçlar veriyor. Ahmedinecad, benim anladığıma göre İran'daki birçok liderlerden yalnız biri... İran'ı idare edenler birden fazla, onların bir araya gelme sistemi çok karışık. Ben karizmatik bir liderden söz ederken bütün dünya insanları için insancıl duyguları olan 'medeniyetler veya dinler arası çatışma' gibi tehlikeli kavramları ortadan kaldırmaya çalışan birisinden söz ediyorum. 11 Eylül 2001'den sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde demokrasiyi ve insan haklarını çiğneyen olaylar oluştu. Sevilen ve sözlerine önem vereceğimiz demokratik bir dünya liderinin varlığı da ortadan silinip gitti. Dünyanın böyle bir lidere ihtiyacı var.

- Böyle bir lider çıkarsa Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlediğiniz 'ötekini anlama' temelli uluslararası toplantıların sonuçlarını kendisiyle paylaşmayı düşünür müsünüz?
- ABD, Arap Emirliği, Avusturya, Hindistan, İngiltere, İran, İsrail, Rusya, Türkiye ve Ürdün'ü temsil eden önemli kişileri bir seri konuşma ve birbirlerini anlama için yılda iki-üç kez bir araya getirmeye başladık. Bu toplantıları Kuzey İrlanda'nın eski Parlamento Başkanı ve aynı zamanda bir psikiyatrist ve psikoanalist olan Lord John Alderdice ile yürütüyorum. Lord Alderdice, Kuzey İrlanda'da terörizmin ortadan kalkmasında rol oynayan önemli bir kişi. İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu toplantıların sponsorluğunu yapması ve bu toplantıların Türkiye topraklarında yapılması benim için çok gurur verici. Üçüncü toplantımız birkaç ay sonra... Dünyadaki kutuplaşmalar hakkında çok şey öğreneceğimizi ümit ediyorum. Eğer benim tarif ettiğim gibi bir politik lider veya liderler ortaya çıkarsa, bu konuşmaların ortaya koyduğu veya koyacağı bilgileri onlarla ve onların bürokratlarıyla paylaşmak istiyoruz.