kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Sonunda Türkiye iPhone'una kavuştu

TİMUR SIRT
27.09.2008
Türkiye'ye yasal olarak girmeden bireysel ithalatla sokulan iPhone'a, 25 Eylül gece yarısından itibaren kavuştuk. iPhone alanlar, dokunmatik ekranlı telefonların en çekicisine sahip olmayı başardı.....
Dünyanın Apple ile tanışması 18 ay sürdü. Akıllı telefon pazarında rekabetin artmasını sağlayan iPhone, rakiplerinin de dokunmatik telefon tecrübesine adım atmalarını sağladı. Apple'ın piyasaya sürdüğü iPhone, ilk olarak 7 Ocak 2007'de Macworld Conference & Expo fuarında Apple CEO'su Steve Jobs tarafından lanse edilmişti. Bu telefonun internet tabanlı olduğu ve mobil telefon endüstrisinde bir devrim yaratacağı açıklanmıştı.
29 Haziran 2007'de Apple mağazalarında satılacağı söylenen iPhone için mağazaların önünde günler öncesinden kuyruklar oluşmuştu. Telefonun sadece, AT&T GSM şirketiyle çalışabileceği söylenmesine rağmen ilk iki günde toplam 146 bin adet satmıştı.
Satılan rakamın yüzde 40'ı AT&T şirketine yeni kullanıcı olarak kayıt edilmişti. Piyasaya çıktığı günden itibaren yaklaşık 6.5 milyon adet satan iPhone, dünyada en çok satan mobil telefon modelleri arasında (nisan ayı raporu) yüzde 0.8 lik bir pazar payına sahip.
Apple, Iphone 3G, "twice as fast" yani '2G olan iPhone'dan iki kat daha hızlı' sloganıyla geliyor. 3G'nin ülkemizde olmadığını tekrar belirtirsek "twice as fast" sloganı bize hiç uymuyor. Yani bu, 380 km. hız yapabilen bir spor arabayı tarlada kullanmaya çalışmaya benziyor.

FİYAT POLİTİKASI MERAK KONUSU

"Half the price" (yarı fiyatına) sloganına bakınca, daha önce ülkemizde satışta olmadığı için Amerika'daki bulguları göz önüne aldığımızda; 2G iPhone 399.99 dolar fiyatıyla ve aylık 20 dolarlık data paketiyle birlikte, iki yıllık AT&T kontratıyla satın alınıyordu. 3G iPhone ise 200 dolarlık düşüşle 199.99 dolarlık fiyat ve aylık 30 dolarlık data paketiyle, iki yıllık AT&T kontratı yapmak şartıyla satılıyor. İki yıllık toplam harcamaları karşılaştırdığımızda, bırakın 3G'nin yarı yarıya ucuzlamasını basit bir matematik hesabıyla önceki modelinden daha pahalıya geldiğini görüyoruz. Bu yüzden iPhone'un ülkemizde izleyeceği fiyat politikası merak konusu.
Türkiye'de şu anda 3G'yi destekleyen birçok telefon markası ve model bulunuyor. Bunun için 3G üzerinden reklam yaparak satış yapmaya çalışmak mantıksız görünüyor.
Ancak bütün bunlar bir yana iPhone'un tasarımı ve kullanımı için de pek çok övgü dolu söz söylemek gerek. Tasarımı gerçekten de kusursuz görünüyor. 3.5 inçlik dokunmatik ekranı göz kamaştırıyor. e-posta bağlantıları (Yahoo, Gmail...), Youtube, iTunes ve Apple Store'a direkt bağlantı, iPod özelliği, GPS'li haritalar ve Wi-Fi dikkat çekiyor. Özellikle oyunlar bölümüne ayrı bir sayfa açmak gerekiyor. Herkesin ilgi ve dikkatini çekebilecek sayısız oyun var.
Haberin fotoğrafları