kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Son Chanel koleksiyonundan...

Coco Chanel'in dikişçi kızı

ELİF TANRIYAR
27.09.2008
Modanın efsanevi isimlerinden Coco Chanel'in hayatı kaleme alındı. Gioia Diliberto'nun iğne-iplik arasında geçen Koleksiyonisimli kitabı, Chanel'in atölyesinde çalışan bir dikişçi kızın gözünden, bir moda efsanesinin doğuşunu ve dönemin moda devrimi sırasında yaşananları büyüleyici bir üslupla anlatıyor..
Koleksiyon, her şeyden önce son derece sevimli ve bir o kadar da canlı bir kitap. Bir şampanya köpüğü kadar uçucu, pudra kadar hafif gözükse de arkasında son derece ilginç bir öyküyü barındırıyor. Kahramanı, narin görünümünden beklenmeyecek kadar çetin ceviz, dikişçi kız Isabel Varlet gibi... Moda dünyası ve tasarımcıların hayatı bize hep son derece parıltılı ve ilginç bir dünya olarak gözükür. Fakat moda tasarımcılarını anlatan kitaplara pek rastlanmaz. Koleksiyon'un yazarı Gioia Diliberto, işte tam da bu tespitten yola çıkmış ve hep büyüleyici bulduğu Coco Chanel'e dair bir kitap yazmak istemiş. Onu tarihin gördüğü en karmaşık ve ilginç karakterlerden biri olarak nitelendiren Diliberto, nasıl olup da hakkında bu kadar az kitap olduğuna çok şaşırdığını belirtiyor. Bir önceki tarihi romanı Madame X ile büyük bir başarı yakalayan Diliberto, bir kez daha Paris'te geçen bir öyküyü anlatmak istemiş. Her zaman büyüleyici bulduğu Coco Chanel hakkında yazmak ise işte o sırada aklına gelmiş. Ancak Madame X'te yaptığı gibi bir kez daha bir biyografi çalışmasına girmek istememiş ve bu nedenle Koleksiyon'da Chanel'in öyküsünü dolaylı olarak, onun atölyesinde çalışan bir dikişçi kızın aracılığıyla anlatmaya çalışmış. Bu fikrinde kendi büyükannesinin de bir zamanlar bir terzi atölyesinde çalışan bir dikişçi kız olmasının da duygusal bir etkisi olmuş.

BİR PARÇA KUMAŞ SAYESİNDE...
Isabel Varlet'in geçtiğimiz yüzyıl başında, Fransa'nın küçük bir kasabasından Paris'e uzanan terzilik macerası işte tam olarak böyle başlıyor. Narin bedeni dönemin öldürücü hastalığı tüberküloz salgınıyla boğuşurken, o büyük annesinin yatağına bıraktığı iğne iplik ve bir parça kumaşla hayata tutunuyor... Isabel sevdiklerini bir bir toprağa verdikten sonra soluğu Paris'te, savaş yaralarını sarmaya çalışan bir ulusu tepeden tırnağa yeniden yaratma hayalinin peşindeki Chanel'in, namı diğer Matmazel'in yanında alıyor. Mükemmeliyetçiliği, akıl almaz istekleri ve kaprisleriyle çalışanlarına eziyet etse de dehasıyla rakiplerini bile kendine hayran bırakan bu aykırı kadın, Isabel'in hayatında bir dönüm noktası oluyor. Bir yandan moda hırsızlarıyla mücadele edip, parmakları kanayıncaya dek Chanel'i, Chanel yapan 1919 sonbahar koleksiyonuna hazırlanan Isabel, bir yandan da yepyeni umutlarla geldiği Paris'in o büyülü atmosferinde kendini ve aşkı yeniden keşfetmeye çalışıyor.

ZARİF BİR GÖRSEL ŞÖLEN
Koleksiyon yalnızca modanın gelmiş geçmiş en efsanevi kişiliği olan Coco Chanel'i bilinmeyen detaylarıyla anlatmakla kalmıyor dönemin diğer usta modacılarını da ete kemiğe büründürüyor. Örneğin bir başka efsane tasarımcı Jean Patou ya da Chanel'in dehasının atölyesinde eğitildiği söylenen, Chanel'in de ilk ustası olan Vionnet... Dikişçilik detaylarından dönemin atölyelerinin zengin müşterilerine, dönemin rüya güzelliğindeki kıyafetlerinin en küçük detayından Vogue'dan Harper's Bazaar'a dek önde gelen moda dergilerinde yer alan modellerin olağanüstü tasvirlerine dek pek çok olağanüstü ayrıntı da bu mücevher kadar güzel ve zarif kitabı görsel bir şölene dönüştürüyor. Koleksiyon, parıltılı moda evlerinin mutfağına göz atmamıza ve geri planda neler yaşandığını öğrenmemize yardımcı olmakla kalmıyor, I. Dünya Savaşı sonrası Fransası'nda yaşanan ve kadın giyimini sarsıcı bir şekilde değiştirecek bir devrim niteliği taşıyan bir devri yakından tanımamızı ve Coco Chanel efsanesinin doğuşuna tanık olmamızı da sağlıyor!
Haberin fotoğrafları