kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fransa Vatikan'a büyükelçi beğendiremiyor

Giriş Saati : 28.09.2008 16:01
Güncelleme : 28.09.2008 20:04
Yeni Haber
Fransa, dokuz aydır münhal durumdaki Vatikan büyükelçiliğine bir türlü yeni atama yapamıyor. Atamanın yapılamamasında, Fransa'nın düşündüğü isimlerin Vatikan'dan onay alamaması belirleyici rol oynadı.

Fransa'nın önerdiği kimi isimlerin Protestanlık, boşanmışlık ya da eşcinsellik gibi gerekçelerle Vatikan makamlarınca reddedildiği öğrenildi.

Vatikan nezdindeki Fransız büyükelçiliği makamı, Büyükelçi Bernard Kesseddjan'ın 19 Aralık 2007 tarihinde ölümünden bu yana boş bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, Kesseddjan'ın ölümünden sonra Fransa, bu göreve solcu bir geçmişe sahip olmakla birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilişkileri son derece iyi olan tarihçi Max Gallo'yu atamayı planladı. Ancak yaşlı tarihçi Gallo'nun bu teklifi kabul etmemesi nedeniyle, atama yapılamadı.
Fransa'nın müteakip süreçte düşündüğü adaylar ise Vatikan engeline takıldı. Vatikan'ın onay vermemesi nedeniyle atamaları gerçekleştirilemeyen büyükelçilerin bazılarının isimleri basına da yansıdı.

Fransız ve İtalyan basınında yer alan haberlere göre, sıkı bir Katolik olan yazar Denis Tillinac da Sarkozy'nin Vatikan'a büyükelçi olarak atamak istediği kişiler arasındaydı. Ancak Vatikan, Tillinac'ın boşanmış ve yeniden evlenmiş bir kişi olması nedeniyle bu atamaya sıcak bakmayınca, bu düşünceden ister istemez vazgeçildi.

Büyükelçilik için düşünülen adaylardan biri olan Fransa Cumhurbaşkanlığının üst düzey diplomatlardan Jean-Loup Kuhn-Delforge da benzer bir engele takıldı. Kuhn-Delforge'un eşcinselliğini açıkça beyan eden bir şahsiyet olması nedeniyle atama gerçekleşemedi. Vatikan'ın bu ismi de "bireysel profil" açısından reddettiği kaydedildi.

Fransız gazetesi Le Figaro Magazine'e atfen verilen haberlere göre, Vatikan'a büyükelçi beğendirememenin sıkıntısını yaşayan Fransa, son olarak iki isim üzerinde duruyor: Papa 16. Benediktus'un bir süre önce Fransa'ya yaptığı ziyaretin organizasyonunda önemli rol üstlenen Stephane Chmelewsky ve insani yardım kuruluşlarındaki etkinliği sayesinde Vatikan ile de sıkı ilişkileri olan Marc Odendall.

Chmelewsky veya Odendall'ın önümüzdeki haftalarda Vatikan büyükelçisi olarak atanabileceği ifade ediliyor.