kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Birinci raunt berabere

28.09.2008
Aylardır beklenen tartışma dün gerçekleşti. McCain rakibi için "Saf", Obama ise Cumhuriyetçi aday için "Bush'un aynısı" dedi. Siyasi uzmanlara göre hiçbir aday oy farkı yaratacak "öldürücü darbeyi" vuramadı ..
ABD'de 4 Kasım'daki seçimlerin adayları, Cumhuriyetçi John McCain ile Demokrat Barack Obama, önceki akşam canlı yayında dış politika ve ekonomi konularında tartıştı. Senatör McCain'in katılmaya sadece 48 saat önce karar verdiği tartışmada, tansiyonlar yükseldi, suçlamalar havada uçuştu. 72 yaşındaki duayen siyasetçi, rakibini "tecrübesizlik", Obama ise McCain'i "Bush'un bir devamı" olarak göstermeye çalıştı. Anketlerde birbirine büyük fark atamayan taraflar, dün de "öldürücü darbe"yi vuramadı.
Adaylar, Mississippi Üniversitesi'nde yapılan tartışmada dış politika konularında birbirlerini köşeye sıkıştırmaya çalıştı.

IRAK
Geçmişte "100 yıl daha Irak'tayız" diyen McCain bu sözünü yinelemedi. Ancak bü ülkede başarıya ulaştıklarını kaydererek "Asker sayısının arttırılmasını istedim. Bunun sonucunda yenmeye başladık. Çekilmekten yana olan Obama'yı generaller desteklemiyor" dedi.
Obama ise tartışmadaki en vurucu konuşmasını yaptı: "Haksızsınız. Ben bu savaşa karşı çıktım. Siz kitle imha silahlarının nerede olduğunu bildiğimizi söylediniz. Haksızdınız. Özgürlük getiren ülke olarak karşılanacağımızı söylediniz. Haksızdınız. Şiilerle Sünniler arasında tarihten gelen bir şiddet olmadığını söylediniz. Haksızdınız. Halk oy verirken bunları aklında tutmalı."

İRAN
"İran dünya için büyük bir tehdittir" diyerek BM'yi İran'a yaptırıma çağıran McCain, İran lideri Mahmud Ahmedinecad'ın adını söylerken birçok kez dili sürçtü. "Onunla oturup konuşmak propaganda platformu yaratmak anlamına gelir" dedi. Konuşmasında İran'ın İsrail devletine yönelik tehdidine defalarca değinen McCain'in bu şekilde Yahudi oylarını toplamaya çalıştığı belirtildi. Obama'nın Venezüela ve Küba liderleriyle de görüşmesini sert dille eleştirdi.
Obama ise, "Sizin danışmanınız (Henry Kissinger) bile İran ile diyalogdan yana. ABD'nin güvenliği söz konusuysa, gerekli gördüğüm kişiyle gerekli zamanda görüşürüm" dedi. Kuzey Kore örneğini de vererek, görüşmenin daha kötü ve tam tersi sonuçlar yarattığını kaydetti. McCain'in, İspanya'yla görüşmede bile tereddüt ettiğini hatırlatarak "İspanya bir müttefikimizdir" dedi.

AFGANİSTAN
Obama, "Afganistan'daki El Kaide'yi bitirmek için Müşerref'le birlikte hareket ettik. 'Diktatör, ama bizim diktatörümüz' dedik. Ancak artık bu siyaset yürümüyor. Pakistan gerektiği gibi hareket etmiyorsa, biz ederiz" sözleriyle, hükümetin Pakistan topraklarına saldırma planını desteklediğini gösterdi. McCain ise Pakistan hükümetiyle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Haberin fotoğrafları