kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kramplar magnezyum eksikliğinin habercisi

Giriş Saati : 27.09.2008 15:31
Güncelleme : 27.09.2008 23:30
Yeni Haber
Magnezyum eksikliğinin en önemli göstergesi krampların önemsenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aksi halde çok çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor.

Fizik Tedavi Uzman Dr. Ayla Yılmaz, magnezyum potasyum ve kalsiyum eksikliğinin kramplara zemin hazırladığını dile getirdi. İnsan vücudu için hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyumun, enerji gerektiren tüm metabolik olayların yürütülmesinde başrol oynadığını belirten Dr. Yılmaz, magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümünün gerçekleşemeyeceğini vurguladı.

Vücutta bir ön faktör gibi rol oynayarak 300'den fazla enzimatik reaksiyona giren magnezyumun, kemiklerin güçlenmesini sağladığını aktaran Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri üstlenen ve yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumlu olan magnezyumun, yaşamsal organımız kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Aritmilerin ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltıyor. Kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlıyor, bir başka deyişle kalbin daha ekonomik çalışmasını sağlıyor. Magnezyum eksikliği insan yaşamı için son derece önemli bir tehdit. Günümüz koşullarında doğal yollar ile bu eksikliği gidermenin gittikçe zorlaşıyor."

Bir veya birden fazla kas demetinde görülebilen, kısa durumlu kasılmalara kramp adını verildiğini belirten Yılmaz, kas kramplarının genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme esnasında ortaya çıktığını söyledi. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksikliklerinin de kramplara zemin hazırladığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu: "Kramplara yetişkinlerde daha sık rastlanır. Çocuklarda da özellikle aşırı sıcaklarda bulantı ve kusma gibi hastalığa yakalananlarda su kaybı ile doğru orantılı olarak görülür. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp-damar hastaları ve hamileler sıklıkla kramplardan şikayetçi olur. Özellikle gebelik döneminde kas kasılmaları yoğun görülen bir durumdur. Gebelik esnasında oluşan kramplardan korkulmaması gerekir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin bu ihtiyaca cevap verememesiyle gebelik krampları gözlenir."

Kas kasılmaları esnasında kesinlikle panik yapmamak gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Eğer bacağınıza kramp girdiyse ve yardım edecek biri yoksa, ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir süre aynı hareketi tekrarlayın. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olmalısınız" şeklinde konuştu.

CİHAN