kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Efsane aktör Paul Newman öldü

Giriş Saati : 27.09.2008 17:04
Güncelleme : 27.09.2008 19:48
Yeni Haber
Beyazperde efsanesi Paul Newman 83 yaşında öldü.

Paul Newman'in sözcüsü Newman'in kanser yüzünden vefat ettiğini bildirdi. Newman 10 kez Oscar'a aday gösterilmişti ve 1987 yılında "Paranın rengi" adlı filmle Oscar ödülünü kazanmıştı.

Paul Newman'ın sözcüsü Marni Tomljanoviç, akciğer kanseri tedavisi gören aktörün, Connecticut'ın New Haven kentinde dün öldüğünü söyledi.

Newman'ın kurduğu vakıftan yapılan açıklamada, ''Dostumuz Paul Newman'ı özleyeceğiz. Yine de bu üstün nitelikli kişiyi tanıma şansımız oldu. Komedi onun sanatı, otomobil yarışı tutkusuydu. Ailesine ve arkadaşlarına aşıktı. Tüm kalbini ve ruhunu, daha iyi bir dünyanın hizmetine sunmuştu'' denildi.

Oscar'a 10 kez aday gösterilen Newman, 1986'da ''The Color of Money'' (Paranın Rengi) filmiyle Oscar kazanmıştı.
ABD'nin Ohio eyaletindeki Share Heights bölgesinde 26 Ocak 1925'te dünyaya gelen Paul Leonard Newman, oyunculuk dışında film yönetmenliği, ticaret ve otomobil yarışlarıyla da ilgilendi.

Newman, sinemaya ilk adımını, 1953'te William Inge'nin yapımı olan ''Picnic'' ile attı. 1960'daki filmlerde oynadığı rollerle önemli bir oyuncu durumuna gelen Newman, özellikle 1958'de çekilen ''Cat on a Hot Tin Roof'' (Kızgın Damdaki Kedi), 1960'da çekilen ''Exodus'' ve 1961'de çekilen ''The Hustler'' filmiyle üne kavuştu.
Newman, 1963'de ''Hud'', 1964'te ''Harper'', 1967'de ''Cool Hand Luke'', 1977'de ''Slap Shot'', ve 1982'de ''The Verdict'' filmleriyle ününü pekiştirdi.

1969'de çekilen ''Butch Cassidy and the Sundance Kid'' (Sonsuz Ölüm) filmiyle uluslararası büyük sinema oyuncuları arasına giren Newman, 1986'da Martin Scorsese'in yönettiği ve başrolü Tom Cruise ile paylaştığı ''The Color of Money'' (Paranın Rengi) filmiyle Oscar kazandı.

Newman, 1994'te insani yardım faaliyetleri nedeniyle bir kez daha Oscar Akademisi'nden ödül aldı.
Paul Newman'ın yetenekleri sinemayla sınırlı değildi. Otomobil yarışlarına büyük merak duyan oyuncu, 1979'da katıldığı Le Mans yarışında 2. oldu.

6 çocuk babası olan Newman, Yurttaşlık Hakları Hareketi kuruluşunda önemli rol oynamış, Demokrat Parti'nin kimi seçim kampanyalarına katılmış ve nükleer silahsızlanma konulu kimi konferanslarda yer almıştı.
Akademi, Altın Küre, Cannes ve Emmy ödülü sahibi sanatçı, kendi kurduğu gıda şirketinden elde ettiği gelirle, yardım kuruluşlarına bağışta bulunmuştu.

Eski bir sigara tiryakisi olan Newman'a, bu yıl hazır ayında akciğer kanseri tanısı konulmuş ve aktör tanı sonrasında New York'taki Sloan-Kettering Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Mayıs ve haziran aylarında çekilen fotoğraflarında Newman oldukça zayıflamış görünüyordu.

Newman, geçen yıl mayıs ayında sinema kariyerine son verdiğini açıklamış ve ''İstediğim düzeyde oyunculuk yapabilecek durumda değilim'' demişti.