kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baltık Denizi'nin güzel kızı Riga

ŞAMDAN
Giriş Saati : 23.09.2008 11:36
Güncelleme : 23.09.2008 12:02
İLİŞKİLİ HABERLER
Baltık Denizi'nin güzel kızı Riga
Baltıklar'ın merkezi sayılan, kuzeyin yeni Paris'i olarak adlandırılan Letonya'nın başkenti Riga, eşsiz kültürel yapısı, muhteşem mimarisi, güzel kadınları ile ziyaretçilerini büyüleyen 800 yıllık bir Ortaçağ şehri Letonya'nın başkenti Riga, Baltıklar'ın başkenti olarak da anılır. Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra önemli bir kültür, politika, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir. Baltık denizine dökülen ve 'bol bol su' anlamına gelen Daugava nehri, Riga'yı ikiye böler.

*RİGA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Kentin yaklaşık 800 binlik nüfusunda Beyaz Rus, Ukraynalı, Tatar, Ermeni, Azeri ve daha çok azınlık var. Anadili Rusça olanlar kent nüfusunun yüzde 55'ini oluşturuyor. Sokaklardaki hakim dil de Rusça ama bu dilde tabela yok denecek kadar az. Ayrıca kentteki her türlü etkinlikte Ruslar ağırlıkta olsa da, mutlaka Letonca da kullanılıyor.

Şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkezi Vecriga, UNESCO Kültür Mirası'na kabul edilmiş olup mimari olarak Viyana, St. Petersburg ve Barcelona ile karşılaştırılabilecek güzellikteki Art Nouveau (Jugendstil) yapılarıyla ünlüdür.

2004'TE AB'YE GİRDİ

Şehrin kuruluşu 12. yüzyıla kadar dayanır. 12. yüzyıl sonlarında liman şehri olan Riga'ya Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla nüfusu ve önemi artmıştır. 1201 yılı Riga'nın resmi kuruluş yılı olarak kabul edilir.

1558-1583 yılları arasında Polonyalıların yönetimine, 1621'de de İsveç yönetimine geçmiştir. 1700'lerin başında Büyük Kuzey Savaşları sırasında açlık ve veba salgını sonucu nüfusu yarıya inen kent, uzun süren savaşın galibi Rus Çarı 1. Petro'nun olmasıyla Rus kontrolüne geçti. Birinci Dünya Savaşı'nda ise Riga ön cephelerden birini oluşturdu. Riga 1920'de bağımsız Letonya'nın başkenti oldu ama bu sadece 20 yıl sürdü. Stalin'in talimatıyla Sovyetler Birliği'ne katıldı. 90'ların başında Sovyetler'in dağılmasıyla tekrar bağımsız olan Letonya, 2004 yılında da Avrupa Birliği'ne katıldı.