kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ERMENİ-TÜRK AÇILIMI ... Jeffrey, ABD'nin, Türk- Ermeni yakınlaşmasına katkıda bulunacak girişimleri destekleyeceğini belirtti. Türkiye'nin, Ermenistan sınırını açmasından ve bu ülkeyle diplomatik ilişki kurmasından yana olduklarına işaret etti.

Baskıya rağmen 'soykırım' dedirtemediler

25.09.2008
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği adayı Jeffrey, Dış İlişkiler Komitesi'nde senatörlerin ısrarına rağmen 'soykırım' demedi. İki ülke arasında yaşanan gelişmeleri desteklediğini söyledi..
ABD'nin görev süresi dolan Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın yerine görevi devralacak olan yeni büyükelçi adayı James Jeffrey'in onay süreci tam bir Ermeni "gövde gösterisine" döndü... Jeffey'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde dün yaptığı konuşma öncesi ANCA (ABD Ermeni Ulusal Komitesi) senatörlere 10 maddelik bir "uyarı" listesi gönderdi. Ve ABD Başkanı George W. Bush'un Ermeni iddialarını kabul etmeyerek ve soykırım iddialarını kabul etmeyerek tarihi bir hata yaptığı iddiasında bulundu.

'YÖNETİM KARAR VERİR'
Jeffrey'nin dünkü konuşması sonrası kendisine yöneltilen sorularda da Ermeni iddiaları sık sık gündeme geldi... 2004 seçimlerindeki Demokrat başkan adayı Senatör John Kerry'nin yönettiği oturumda Ermeni yanlısı demokrat Senatör Robert Menendez, "Türkiye kendiliğinden 'soykırımı' kabul ederse ABD ne yapmalı?" diye sordu. Jeffrey, "Buna, bütün faktörleri göz önüne alarak yönetim karar verir" dedi. Jeffrey'nin 1915 olaylarından bahsederken zorla sürgüne gönderme ifadesini kullanması üzerine Menendez, bu ifadenin daha önce "etnik temizlik" terimini dile getiren başka ABD'li yetkililerin sözlerinin gerisine düştüğünden hayal kırıklığı duyduğunu söyleyince Jeffrey, yetkililerin açıklamalarının arkasında olduğunu kaydetti, ancak "etnik temizlik" terimini kullanmadı.

REFORMLAR SÜRÜYOR
Türkiye'nin AB'ye katılmasını ABD'nin güçlü şekilde desteklediğini de belirten Jeffrey, "Hakkını vermek gerekirse, iktidardaki AK Parti, AB üyeliği için gereken siyasi ve ekonomik reformları uyguluyor ve umarız bu süreç devam eder" dedi. Atamanın tatile girmeden önce bitirilmesine çalıştığını belirten Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumu yöneten Senatör Kerry, komite üyelerine, Jefrrey'ye olası yazılı sorular iletmeleri için süre verdi.