kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adım adım numara taşıma

Giriş Saati : 25.09.2008 10:57
Güncelleme : 25.09.2008 18:56
Türkiye'de 64 milyon cep telefonu kullanıcısını ilgilendiren numara taşımada sona yaklaşılıyor.

1,5 ay sonra aboneler 3 GSM şirketi arasında mevcut numaralarını değiştirmeden dolaşabilecek. Vatandaşlar geçmek istedikleri cep telefonu operatörünün abone merkezlerine başvuru yapacak. Form doldurup numara değiştirmek istedikleri saati belirleyecek. Belirlenen saatte cep numarası taşınırken Turkcell, Vodafone ve Avea arasında bilgi alışverişi olacağı için kısa süreli kesinti olacak. Bu süre 15 dakikayı geçmeyecek. Taşıma sırasında ödenecek tavan ücretini Telekomünikasyon Kurumu önümüzdeki günlerde (TK) belirleyecek.

Şirketler abonelerden bu ücretin üzerinde para talep edemeyecek.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, numara taşınabilirliği, kapsam alanı, kayıt dışı cep telefonları hakkında CİHAN'a önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki cep telefonu pazarının 23 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktığını belirten Acarer, abone sayısının ise 64 milyonu geçtiğini dile getirdi. Nüfusa göre cep telefonu kullanma oranının yüzde 90'lara ulaştığına vurgu yapan Acarer, abone sayısındaki artışa paralel olarak firmalara kapsama alanlarını genişletme şartı koyduklarını ifade etti.

Operatörlerin 10 bin nüfuslu yerleşim yerleriyle yetinmeyip köy ve kasabalara vericiler koyduklarını dile getiren Üst Kurul Başkanı, "Artık cep telefonu sosyal bir ihtiyaç oldu. GSM şirketleri de ticari olarak köy ve kasabalara sistemlerini kuruyor. Turkcell, Vodafone ve Avea elinden geleni yapıyor. 2009'da Türkiye'de mobil haberleşmenin sağlanamadığı yer kalmayacak." dedi.

NUMARA TAŞIMASI GSM'DEKİ KAMPANYALARI ARTIRACAK

Milyonlarca abonenin merakla beklediği numara taşınabilirliğini "Tüketici hakkı" sözleriyle tarif eden Acarer, Avrupa ülkelerinin birkaç yıldır operatörler arasında geçişe imkan tanıdığını aktardı.

Numara taşıma ihtiyacının telefon numarasını değiştirmek istemeyen ancak avantajlı operatörlerden hizmet almak isteyenlerin taleplerinden doğduğunu kaydeden Başkan, uygulamanın GSM şirketleri arasında rekabeti doğuracağını ve abone kaybetmek istemeyen operatörlerin kalitesini yükselteceğini bunun tüketiciye kaliteli hizmet olarak yansıyacağını söyledi. Son dönemde yapılan ucuz konuşturma kampanyalarının artacağını belirten Acarer, taşıma işleminin abone merkezlerinden yapılacağına işaret etti.

ADIM ADIM NUMARA TAŞIMA

Başkan, taşımayı adım adım bir örnekle şöyle açıkladı: "Hangi operatöre geçmek istiyorsanız o firmanın abone merkezine giderek form dolduracaksınız. Ardından numara değiştirmek istediğiniz saati belirleyeceksiniz. 12.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılacaksa bu süre içinde numaranız değişmeden istediğiniz operatöre geçeceksiniz. Burada iki operatör arasında bilgi alışverişi olacağı için 15 dakikalık kesinti olacak.

Sizi arayanlar bu sürede size ulaşamayacak. Bu süre bitiminde eski numaranızla yeni GSM şirketi üzerinden görüşebileceksiniz. Numara değiştirmenin ardından sesli uyarı yöntemi ya da sinyal ile sizi arayanlar uyarılacak. Bu numara değiştirdiğiniz göstergesi olacak."
Numara taşıyanlardan talep edilecek ücreti komisyon kararıyla belirleyecekleri bilgisini veren Acarer, caydırıcı olmayacak düşük bir tavan ücreti belirleyeceklerini söyledi. Taban ücretin 0 olacağına dikkat çeken Acarer, isteyen operatörün vatandaştan para almayacağını dile getirdi.

3 NESİL İHALESİ 2009'DAN ÖNCE YAPILACAK

Acarer, genişbant internet ve televizyon hizmetlerini cep telefonuna getirecek 3 Nesil cep telefonu ihalesinin 2009'dan önce yapılacağını söyledi. Cep operatörlerinin 3 N'ye uyumlu yeni sistemler kurduğuna işaret eden Acarer, "2 N'de kullanılacağı için kapsam alanı çok genişleyecek." dedi.

KARA LİSTEDE 7 MİLYON TELEFON VAR

Kacak cep operasyonunun birçok ülkeye örnek olduğunu dile getiren Acarer, şu anda 94 milyon kayıtlı cep telefonu bulunduğunu söyledi.
Türkiye'ye yasa dışı yollarla sokulan 7 milyon cep'in kara listede bulunduğuna dikkat çeken Acarer, "Kaçak ceplerin kayıt altına alınmasıyla 13,5 milyon dolarlık değer kayıt altına alındı. Çalıntı olayı ve gasp azaldı." diye konuştu. Acarer, ikinci el cep telefonu sektörüne yeniden şekil vererek ithal telefon kullanımını azaltacaklarını sözlerine ekledi.

(CİHAN)