kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İlk milli gemi denize iniyor

Ceyda KARAASLAN ANKARA
25.09.2008
Milli Gemi Projesi kapsamında yapımı planlanan 12 geminin ilki 'Heybeliada', yarın Pendik'te denize indirilecek. Tasarım ve üretimi yüzde 100 yerli olan geminin maliyeti 250 milyon dolar..
Türkiye'nin ilk milli gemisi 'Heybeliada', Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından yarın İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda denize indirilecek. Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında yapılacak 12 gemiden biri olan Heybeliada'nın çeliğinden çivisine kadar herşeyi yüzde yüz Türk malı. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Heybeliada, 250 milyon dolara mal oldu. Heybeliada aynı zamanda Türkiye'nin kapsamlı ilk savaş gemisi olacak. Ana gövdesinin yapımı tamamlanan Heybeliada, 2012 yılında hizmete girecek.

500 MİLYON DOLARA SATILACAK
Korvet sınıfından olan Heybeliada'nın savaş yönetim sistemi ASELSAN ve HAVELSAN tarafından geliştirildi. Uzunluğu 99 metre olan Heybeliada'da silah füze ve torpidoların dışında biri insansız olmak üzere 2 helikopter de bulunacak. Oramiral Ataç, Türkiye'de daha önce de gemi üretildiğini ancak MİLGEM projesindeki gemilerin A'dan Z'ye Türk yapımı olduğunu vurguladı. Üretilecek 12 geminin yurtdışına da satılması planlanıyor. Gemilere Kanada başta olmak üzere, Pakistan, Ukrayna ve Güney Amerika ülkeleri talip oldu. 500 milyon dolara satılması planlanan gemilerden yüzde yüz kâr sağlanacak.
Haberin fotoğrafları