kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tic Ticaretin ağabeyleri hem okula hem de işe gidiyor

22.09.2008
Okul ve işyerlerinin servisleri için kullanılan üst sınıf hafif ticari araçlarda 10 farklı marka ve model yollara çıkıyor. Araçlarda yeni güvenlik önlemleri ve ekonomik yakıt tüketimleri dikkat çekiyor..
.5 milyonu aşan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi için okul zili çaldı.
Ticaretin en büyük ağabeyleri olan üst sınıf hafif ticari araçlar ise yollara 'servis aracı' olarak döküldü. Sadece okullara değil iş dünyasına da hizmet eden servis pazarında rekabet okulların açılmasına rağmen sürüyor. Satın alma ve yenileme kararlarını Ramazan sonrasına bırakan tüketiciler için servis pazarı 10 marka 10 modelle şirketlere ve bireysel tüketicilere göz kırpıyor. Oturma kapasitesi 14+1'den başlayıp 27+1'e kadar çıkan modellerin tercih edildiği servis araçları pazarı Citroen Jumper, Fiat Ducato, Ford Transit, Karsan J9 Premier, Peugeot Boxer, Renault Master, Isuzu Roybus C, Mercedes Sprinter, Temsa Prestij Super Deluxe ve Volkswagen Crafter Volt'tan oluşuyor.

10 bin adetlik yarış başlıyor 1
Yılda yaklaşık 10 bin adetlik rakama ulaşan servis çekme yarışında liderliği Renault ve Karsan alıyor. 2007 yılında Master modelinden 2 bin adet aracı okul servisi olarak kullanılmak üzere müşterilerine teslim eden Fransız Renault, pazarda lider konumda buluyor. Geçtiğimiz yıl 1885 adet J9 Premier modelini okul servis aracı olarak satan Karsan ise ikinci sırada yer alıyor. Okul servis aracı pazarından yüzde 20'inin üzerinde pay almayı başaran Renault, bu yıl satışlarını yüzde 5 oranında artırarak 2 bin 100 adete çıkarmayı hedefliyor.
Karsan ise söz konusu pazarda 2008 yılı için 2 bin 185 adetlik satış gerçekleştirmeyi planlıyor.

Okul servisi için rekabet
Ford Otosan bu yıl yaklaşık 750 adet Transit'i okul servisi olarak satacağını açıklarken; Tofaş, Fiat Ducato'nun minibüs versiyonundan 700 adet satarak, bu yılı 2007 seviyesinde kapatmayı bekliyor.
Geçtiğimiz yıl 465 adet Crafter Volt okul aracı satışı gerçekleştiren Alman Volkswagen'in bu yılki hedefi 500 adet iken, Fransız Citroen Ocak-Temmuz döneminde 600 adetin üzerinde Jumper'ı okul veya personel servisi olarak müşterilerine teslim etti.

Kapasite 27 yolcuya kadar çıkıyor
Oturma kapasiteleri 14+1, 17+1, 18+1, 21+1 ile 27+1 arasında değişen üst sınıf ticari modellerin kullanıldığı servis pazarında satılan 10 bin ticari aracın yaklaşık yüzde 40'ı satın alan müşterilere üst yapısı hazır ve sertifikalı şekilde teslim ediliyor. Otomotivcilerle işbirliği yapan üst yapı firmaları tarafından dönüştürülen bu araçlar, üretici garantisiyle yollara çıkıyor. 38 bin 500 YTL'den başlayıp 100 bin YTL'yi bulan servis araçları dayanıklılık, güvenlik ve konfor unsurları ön plana çıkarılarak pazarlanıyor.