kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Arapların gen haritası çıkarılıyor

Giriş Saati : 26.09.2008 08:06
Güncelleme : 26.09.2008 17:14
Yeni Haber
Suudi araştırmacılar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinden 100 kişi üzerinde araştırma yaparak Arapların kalıtımsal özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Bu şekilde hem Arapların kökenleri ve hem de bazı hastalıkların tedavisinde kalıtımsal özelliklerin oynadığı rol araştırılmış olacak.

Arab News gazetesinin haberine göre, Suudi bir firmayla Danimarkalı ve Çinli iki uzman şirketin ortak çalışmasının 2010 yılında bitirilmesi planlanıyor. Arap İnsan Genom Projesi Kordinatörü Said el Türki, projeyle insanlar arasındaki farklılıklarla şeker ve kalp rahatsızlıkları gibi belirgin bazı hastalıkların yayılması ortaya konacak.

Suudi Arabistan'da nüfusun yaklaşık yüzde 25'i şeker hastası ya da buna meyilli. Bu da Suudi sağlık sistemi üzerinde büyük bir yük meydana getiriyor. Araştırma ile bu tür rahatsızlıkların kentsel yerleşim birimlerinde daha yaygın, kırsal bölgelerde ve Bedeviler arasında ise daha az olduğu iddialarına da açıklık getirecek.

Prens Ahmet bin Sultan tarafından desteklenen proje ile Afrika'dan Arap Yarımadası'na göç ettiği öne sürülen Semitik halklar olan Arap, Yahudi ve diğer milletlerin tarihi yolculukları da netleştirilmiş olacak.

133 milyon dolarlık proje aynı zamanda dünya çapında sürdürülen '1000 Genom Projesi'nin de bir parçası. Kendisini Arap olarak tanımlayan ancak aslında Arap olmayan bazı milletlerin göstereceği hassasiyetlerin de projenin hassas bir ölçüde sürdürülmesi gerektiği şeklinde yorumlanıyor.

Yaklaşık 320 milyonluk nüfusu bulunan Arap dünyasının yarısından çoğunun aslen Arap olmadığı tahmin ediliyor. Arap unsurlarının çekirdeğini Arap Yarımadası oluştururken, başta Mısır olmak üzere Cezayir, Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle Irak ve Suriye'deki unsurların büyük bir çoğunluğunun aslen Arap olmadığı belirtiliyor.

22 Arap Birliği üyesi ülkeden Somali, Cibuti ve Komor Adaları resmi dil olarak kendi yerel dillerini kullanırken, bu ülkelerde Arapça hemen hiç kullanılmıyor. Kuzey Afrika ülkeleri Fas, Tunus, Cezayir ve Moritanya'da ise Arapça'dan çok Fransızca konuşuluyor.

CİHAN