kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Doğum fobisi olanlar için en iyi yöntem sezaryen!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.09.2008
Uçuş fobisi ya da kapalı alan fobisi gibi doğum fobisi de pek çok kişinin yakasına yapışıyor. Bu fobilerine karşın anne olmaya hazırlanan kadınlar, hayatlarının en büyük kabusunu yaşıyor. Dr. Sabri Yurdakul, doğum fobisinin birkaç seansta tedavi edilebileceğini söylüyor.....
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul doğum fobisine yönelik sorularımızı yanıtladı:

* Doğum fobisi bir sorun mu, bir hastalık mı?
Doğum fobisi bir hastalık haline dönüşebiliyor. Eğer insanın yaşamını etkiliyorsa onu çok mutsuz ediyor. Kişi bu nedenle sıkıntılar yaşıyorsa ve bu durum uykularına bile giriyorsa; hastalık haline dönüşebiliyor. Onun dışında, hamilelik sırasında bütün kadınlarda bu gözlenebilir.

* Çok fazla görülüyor mu?
Hamile kalan kadınların hepsi doğum yapmaktan korkar ama yüzde 5'inde hastalık olarak gözlenir.

ÇOCUĞUM SAKAT OLUR MU?
* Kadınlar, sadece hamile kalınca mı doğum korkusu yaşıyor? Bu korku yüzünden hamile kalmaya cesaret bile edemeyen kadınlar da var mı?
Çoğunlukla hamile kaldıkları zaman yaşıyorlar. Hamileliğin ilk aylarında, bu korku daha çok ortaya çıkıyor.

* Doğum fobisi olan biri, hamile kaldığında neler yaşıyor?
Çocuğunun sakat olmasından korkuyor. Özellikle çevresinde sakat bir çocuk varsa; bunu çok daha yoğun yaşıyor. Doğumu nasıl yapacağına dair korkular duyuyor. Doğumda çok zorlanmaktan endişeleniyor. İlk hamileliklerde bu endişe artıyor.

* Bu fobi tedavi edilmezse ve kadın korku içinde doğum yapmak zorunda kalırsa ne oluyor?
Hamileliği çok zor geçiyor, mutsuz oluyor. Doğum zamanı yaklaştıkça endişeleri artabiliyor. Yeni tanı yöntemleri ile çocuğun sakat olup olmadığı n-5 aydan sonra ortaya çıkabiliyor. Çocuğun sakat olmadığını duyan anne adaylarının korkuları azalıyor. Doğumdan korkan kadınlarda da, doğum şekli ürkütücü olabiliyor Doğum zamanı yaklaştıkça panik artıyor, çok ağrı çekmekten korkuyorlar. Bu vajinismusa benzeyen bir korku...

* Normal doğum korkusu çekip, sezaryen konusunda ısrar eden kadınlar var. Rahat etmeleri için sezaryenle doğuma mutlaka onay verilmeli mi?
Sezaryen olduğu zaman korkuları geçebiliyor. "Nasılsa doktorlar açıp, çocuğu alacak" diyorlar. Korku nedeniyle sezaryen yaptırıyorlarsa, o korkuları tedavi ettiklerinde anne adayını normal doğuma da ikna edebilirler. Ama bunun için psikolojik yardım almaları gerekir.

UÇUŞ KORKUSUNA BENZER

* Bu sorunu yaşayan kadınları nasıl tedavi ediyorsunuz?
2-3 seans içinde toparlanabiliyorlar. Bu korku; uçak korkusuna ya da asansör fobisine benzer. Kişi, eşiyle birlikte tedaviye alınır. Korkuları, fobileri olan kadınlarda daha çok görüyoruz... Korku şekil değiştiriyor. Hamile kalmadan önce panik atağı olan, uçuş korkusu olan kadınlarda doğum korkusu daha yaygın.

* Doktorların doğum fobisi olan bir kadına normal doğum yapması yönünde ısrar etmeleri, doğru bir davranış olur mu?
Korku; anne karnındaki çocukta huzursuzluk yaratabilir. Kadın önce psikolojik yardıma yönlendirilmeli, fayda etmiyorsa sezaryen yapılmalıdır. Korku yaşayan bir kadına ısrar hiç doğru olmaz. Çünkü o an mantıklı düşünme yeteneğini kaybetmiştir. Ancak doktora güvenmesi sağlabilirse doğum başarılı olur. Onun dışında sezaryen korkularını azaltır.
Haberin fotoğrafları