kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Ergenekon'da 9. dalga

Ergenekon'un 9. dalgası, gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan gibi önemli isimlere kadar uzandı. Çapan'ı bilmem ama, Saçan ile Özkan'ın bazı sıra dışı irtibatları kamuoyuna yansımıştı.
Adil Serdar Saçan, Turgut Yılmaz'ın yakını olarak bilinirdi: 10 Ocak 2001'de, Balina Operasyonu kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan mali müşavir Abdurrahman Yakupreisoğlu, hayali ihracat için firmalar vasıtasıyla naylon faturalar düzenlendiğini itiraf etmiş, bu arada, Turgut Yılmaz'ı da hayali ihracat ağı içinde göstermişti. Operasyon büyüdü ve Örümcek Ağı, Balina Operasyonu'nun bir devamı olarak ortaya çıktı. 2002'de Yakupreisoğlu, İstanbul polisi tarafından tutuklandı ve "Turgut Yılmaz'ın aleyhinde konuşmam için, beni İzmir polisi ve özellikle Şerafettin Bural zorladı" diye ifade verdi. Sonradan, Adil Serdar Saçan'ın Turgut Yılmaz'ı aklamak için böyle bir komploya başvurduğu anlaşıldı. Nitekim, Yakupreisoğlu, Saçan'ın kendisine işkence yaptığını, bu yüzden Şerafettin Bural'ı suçladığını, bilahare itiraf etti. O sırada, Saadettin Tantan'ın yerine İçişleri Bakanı olan Rüştü Kazım Yücelen çoktan Şerafettin Bural'ı açığa almıştı. Tantan ise, Saçan'ı görevinden uzaklaştırmayı bir türlü başaramamıştı.
Daha sonra, Saçan'ın ismini Ergenekon operasyonu dolayısıyla duyduk. Veli Küçük'ün evinde yapılan aramada, "Saçan hakkında bilinenler" ve "Saçan hakkında bilinmeyenler" başlıklı iki dosya ele geçirildi. Kimisine göre, Küçük, bu malzemeyi, Saçan Ergenekon dosyasını örtbas etsin diye, "şantaj" için kullanmıştı. Çünkü, şu anda Kanada'da ikamet eden Tuncay Güney, bir başka suçtan tutuklanınca (2001), Saçan, Ergenekon belgelerini ele geçirmişti. Saçan, bu belgeleri savcılığa intikal ettirdi ama, savcılık soruşturma açmadı. Organize Suçlardan Sorumlu Şube Müdürlüğü görevinde bulunan Saçan ise, işi takip etmedi; gizli belgeleri depoda muhafaza etti. O tarihte İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve İstanbul Valisi Erol Çakır'dı. Onlar da takipçi olmadılar. Bu arada, Erol Çakır'ın emekliliğinden sonra Veli Küçük ile birlikte bir güvenlik şirketinde ortaklık kurduğunu da kaydedelim.
Yukarıdaki bilgilerin ışığı altında Saçan'ın gözaltına alınmasını yadırgamadım. Bir sonuç elde edilmese dahi, en azından bilgisine başvurmak gerekebilir.
Öte yandan, Tuncay Özkan'ın, Mesut Yılmaz, Turgut Yılmaz, Adil Serdar Saçan ve eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'la irtibatını biliyoruz. Hatta, Mehmet Emin Karamehmet, 2002 seçimlerinden sonra, iktidar değişince, Tuncay Özkan'ın Medya Grup Başkanlığı'na son vermiş, Özkan da onu, Jandarma'ya şikâyet etmişti. Jandarma İstihbarat Başkanı Levent Ersöz (şimdi Ergenekon davasından aranıyor) Mehmet Emin Karamehmet'i makama davet edip, Şener Eruygur'un yardımlarına mukabil, Tuncay Özkan'ı görevden almak suretiyle vefasızlık gösterdiğini, işadamına, komutanın bir sitemi olarak nakletmişti.
Ardından da, Tuncay Özkan ile bir araya gelerek, Karamehmet'in tavrını değerlendirmişlerdi. Ayrıca, 22 Temmuz seçimleri öncesi, laiklik mitinglerinde, Özkan en ön sıralardaydı. Bu mitinglerin organizasyonuna Şener Eruygur'un katkısı biliniyor.
Ergenekon'un içinde veya dışında, bilerek veya bilmeyerek bütün bu kişilerin birtakım karışık meselelere bulaştığı ortada. Ama tabii, hepimiz yargı kararını beklemeliyiz.