kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Barbie ve Ken'e karşı Sara ve Dara!

Giriş Saati : 24.09.2008 16:19
Güncelleme : 24.09.2008 23:16
Yeni Haber
İran; Coca Cola, McDonalds ve Mickey Mouse gibi ABD'nin dünyadaki kültürel hegemonyasının en önemli parçalarından biri olan Barbie bebeğe karşı Sara ve Dara bebeklerini piyasaya sürdü. İran Çocuk ve Gençlerin Entelektüel Gelişimi Enstitüsü tarafından geliştirilen bebeklerin ABD'nin Barbie ve Ken oyuncak bebeklerinin zararlı etkilerine karşı İslami değerlerin daha da güçlendirilmesi için üretildikleri açıklandı.

Barbie bebeklerin yaklaşık üçte bir fiyatına satılacak Sara bebekler sade ve aile değerlerini yansıtan giyime sahip olacak. İran'da satışa çıkan bebeklerden satan oyuncakçı Masume Rahimi, sarışın, vücut hatlarını belli eden ve çok açık giydirilen bebeklerin aile değerlerini yok etmesinden dolayı Amerikan füzelerinden bile daha tehlikeli olduğunu öne sürüyor. Rahimi'ye göre Barbie bebeklerle büyüyen çocukların kendi öz değerlerini reddedeceklerini de iddia ediyor.

Başka bir oyuncakçı Mehdi Hidayet ise "Dara ve Sara bizim ulusal kimliğimizi korumak için stratejik ürünler. Ve tabi ki bunlar Iran piyasasını ele geçiren Amerikan ürünü Barbie ve Ken'e karşı da bir cevap niteliği taşıyor." diyor.

İran'ın okul kitaplarında da yer almaya başlayan Dara ve Sara ile ilgili hikayeler de uyarlanarak kasetler halinde satılmaya başlandı. 8 yaş civarında tasvir edilen bebekler için Çin'de yaklaşık 100 bin adet üretildiği belirtiliyor.

Erkek bebeğe ismi verilen Dara, Firdevsi'nin ünlü Şahname adlı eserinde geçen kahramanlardan birinin adı.

Mahmut Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından sonra ABD'nin kültürel hegemonyasına karşı çıkmak için ülke içinde kampanyalar artmış, özellikle de geçtiğimiz yıl çocuklara yönelik tehlikelere dikkat çekilmişti.

Daha önce de başta Mısır olmak üzere Arap dünyasında üretilen başörtülü Fulla bebekleri, Barbie'lerin tahtını sallaması için tasarlanmış ancak yine de bir başarı elde edilememişti.
Haberin fotoğrafları