kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Çocuğunuzu taşıyacak okul servisini özenle seçin!

Okulların açılmasıyla birlikte kaza haberleri arttı. Çocuğumuzun okul servisini seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Nermin K./İstanbul

Endişelerinizde haklısınız. Nitekim okulların açılmasıyla birlikte, art arda öğrenci servislerinin neden olduğu ölümcül trafik kazalarının haberleri gelmeye başladı. Öğrencilerimiz trafikte kendilerini bekleyen korkunç tuzaklardan korunmak için erişkinler kadar dikkatli olamayabilirler. Bu nedenle, öğrenci servislerinin dikkatle seçilmesi gerekiyor. Araçların uygun şekilde bakımlarının yapıldığı ve yeterince güvenli olduğu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tahsis edilenler dışındaki araç ve sürücülerle taşıma yapılmamalıdır. Taşıtların ısıtma ve havalandırma tertibatı da, standartlara uygun olmalıdır.

ŞİKAYETİNİZİ BİLDİRİN
Servis şoförleri, uyuklamaya neden olan uyku bozukluğu bakımından tetkik edilmeli, bulaşıcı hastalıklar yönünden de düzenli kontrolleri yapılmalıdır. Alkol ya da sigara bağımlısı olan, aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan kişilere öğrenci servisleri verilmemelidir. Öğrenciler ve velilere şoförün hatalarını bildirmeleri için uyarılar yapılıp, şikayet telefonları için numaralar ilan edilmelidir. Şoförlerin belirli aralıklarla trafik sabıkaları kontrol edilmelidir. Hatası saptananlar ciddiyetle uyarılıp, tekrarı halinde görevine son verilmelidir. Şoförlerin görevleri sırasında argo konuşmamaları, tıraşlı ve düzgün kıyafetli olmaları sağlanmalıdır.

HERKES OTURMALI!
Araçlarda, öğrenciler binipinerken onlara refakat edecek ve onları oluşabilecek tehlikelerden koruyacak host ya da hostesler bulundurulmalıdır. Öğrenci yerine oturmadan aracın hareket ettirilmemesi, ayakta öğrenci taşınmaması, araçlarda her öğrenciye yetecek kadar yer olması, yabancı kişilerin servis araçlarına alınmaması, yaş ve sınıf farkı çok olan öğrencilerin birarada taşınmaması ve öğrencilerin araç içindeki sükunetlerinin sağlanması için tedbirler alınmalıdır. Güvenli iniş ve biniş sağlanmalıdır. Araçlar durma yapacakları yeri seçerken, öğrencilerin inme-binme sırasında trafikten zarar görmeyecekleri şekilde ve trafik akışını bozmayacak türde hareket etmelidir. Araçtan inen öğrencinin caddeden tehlikeli biçimde geçmemesi veya yola fırlamaması için tedbir alınmalıdır. Yolculuklarda güvenli ve ana yollar tercih edilmelidir. Servis vaktinde gelmeli, uygun aralarla molalar verilmeli ve yedek şoför bulundurulmalıdır.