kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsaları paket endişesi kapladı

23.09.2008
ABD'nin hazırladığı 700 milyar dolarlık kurtarma paketi için Kongre'de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında henüz bir uzlaşma olmaması dünya finans piyasalarında tedirginlik yaratıyor

Kongre onayının birkaç gün sürmesi beklenirken ABD borsalarının düşüşle açılması Avrupa borsalarında yüzde 1'leri aşan kayıplara neden oldu. İMKB de yüzde 0.5 düşerken ABD borsaları yine ağır kayıplar verdi

ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin çıkmaması borsalarda gerginlik yarattı. Gün boyu küçük çaplı düşüş yaşayan Avrupa borsaları, ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte yine düşüşe geçti. Son yarım saate yüzde 0.5'lik düşüşle giren İngiltere'de Londra borsası, gelen satış baskısıyla yüzde 1.4 değer kaybıyla günü tamamladı. İMKB'de bir miktar kar satışı gerçekleşti ve endeks haftanın ilk işlem gününü yüzde 0.51'lik hafif değer kaybıyla tamamladı. ABD'de ise Dow Jones yüzde 3.3 değer yitirdi.

GÖZLER KONGRE'DEYDİ
ABD yönetiminin hafta sonu 700 milyar dolarlık kurtarma planı üzerine çalışmasının ardından dün gözler ABD Kongresi'ndeydi. Ancak Demokrat ile Cumhuriyetçi parti milletvekillerinin bazı konularda anlaşmasına karşın halen bir sonuç çıkmaması dün piyasaları gerdi. ABD'nin kurtarma paketi hazırladığının duyulması bile geçen hafta ilk 4 günde ağır kayıplar veren borsalara Cuma günü bayram yaptırmıştı. İMKB bu yükselişe ayak uydurarak yüzde 12.89 değer kazanmış ve tarihinin en hızlı artışlarından birini gerçekleştirmişti. Ancak gün boyu ABD kongresinden beklenen haberler gelmeyip bir de ABD borsaları güne düşüşle başlayınca Avrupa borsaları günün son yarım saatinde değer kayıplarını artırdı. Almanya'da Dax yüzde 1.3, Fransa'da Cac 40 endeksi yüzde 2.34 düştü. İMKB de yüzde 0.5 değer yitirdi.

DOW JONES'TA AĞIR KAYIP
ABD'de ise Dow Jones yüzde 3.27 değer kaybederken Nasdaq teknoloji endeksinde kayıplar yüzde 4.2'ye yaklaştı. Brezilya yüzde yüzde 0.6, Meksika yüzde 3.8 değer yitirdi. Uzmanlar, yatırımcıların 700 milyar dolarlık planın bile ekonomiyi canlandırmayacağı korkusu nedeniyle endekslerin düştüğünü belirtiyor. ABD piyasalarındaki sert düşüşlerin bugün açılışla birlikte Asya'dan başlayarak Avrupa'yı olumsuz etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. 700 milyar dolarlık paketin çıkmasının gecikmesi ise bu sorunu artırması bekleniyor. Dolar başta Euro olmak üzere diğer para birimleri karşısında değer yitirirken Türkiye'de günü1.24 YTL düzeyinde seyretti. Faiz ise yüzde yüzde 19'un altında günü tamamladı.