kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD dünya ile poker oynuyor

23.09.2008
700 milyar dolarlık paket kimilerine göre ABD'nin dünya ile oynadığı bir poker. İddiaya göre 500 milyar dolarlık bir sermaye deliği oluşabilir..
Mali piyasalardaki tsunamiyi dindirmek için ABD'nin hazırladığı 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin dünya ekonomisi için riskler taşıdığı vurgulanıyor. İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinde çıkan bir makalede "Washington çok riskli bir siyasi poker oynuyor" uyarısında bulunuluyor. Makalede, 700 milyar dolarlık kurtarma paketi, "Kâğıt üzerinde kolay ama uygulaması zor olabilir" şeklinde nitelendiriyor.

SERMAYE DELİĞİ
Ayrıca makalede, kurtarma paketinini dünya finans sisteminde "500 milyar dolarlık bir sermaye deliği ortaya çıkarabileceği" öne sürülüyor. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın eline 700 milyar dolar verilip, bunun nasıl harcanacağı konusunda bakanlığı tamamen serbest bırakılacağı uyarısında bulunulan makalede, "Hangi bankadan, ne kadarlık aktif değer alınacağı ve bunların nasıl fiyatlandırılacağı belli değil. Eğer bakanlık, piyasadaki düşüşleri de göz önüne alarak aktif değerlere düşük fiyatlar biçerse, o zaman pek çok bankanın bilânçosu bugünkünden de kötü görünecek" yorumu yapılıyor. ABD Kongresi'nin birkaç gün içinde onay alması beklenen planı yeterli bulmayan Demokratlar, "Kongrenin Hazine Bakanlığı üzerindeki denetimini artırması, ev sahiplerine doğrudan yardım yapılması, Üst düzey yöneticilerin maaş ve ikramiyelerinin sınırlandırılmasını" talep ediyor. Cumhuriyetçiler de vergi mükelleflerinin korunması için önlemler alınmasını istiyor.

SIRADA BAŞKALARI VAR
Eski IMF baş ekonomisti Kenneth Rogoff da kurtarma planını eleştirerek, "Bankaları kurtarırsanız, başka sektörler de sıraya girer" uyarısında bulundu. Times gazetesine konuşan Harvard Üniversitesi'nde ekonomi dersleri veren Kenneth Rogoff ise şu değerlendirmede bulunuyor: "Kredi problemi ABD ekonomisinde yayılıyor. Sadece bankalar değil kurtarılmayı bekleyen başka sektörler de bulunuyor. Özellikle de otomotiv sektörü. Öğrenci kredileri, ticari emlak sektörü... Her yere sızıyor. Washington hangisine destek olsun?