kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Facia ucuz atlatıldı

Giriş Saati : 23.09.2008 10:16
Güncelleme : 23.09.2008 18:47
Yeni Haber
İzmir-Ankara seferini yapan ''Mavi Tren'', Bursa'nın Büyükorhan ilçesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi.

170'in üzerinde yolcusu ve 12 personeli bulunan trende şans eseri ölen ya da yaralanan olmadığı, yolcuların Balıkesir'den gelen otobüslerle tahliye edildiği bildirildi.

''71127'' sefer sayılı İzmir-Ankara seferini yapan Mavi Tren, saat 01.15 sıralarında Büyükorhan-Piribeyler İstasyonu'nu geçtikten sonra, istasyona 4 kilometre uzaklıktaki Demirler Köyü mevkisinde, lokomotif, jeneratör ve 3 yolcu vagonunun raydan çıkması sonucu devrildi.

Kazadan yaralanmadan kurtulan personel ve yolcular trenden çıkarıldı. Yolcular Balıkesir'den gelen otobüslerle Tavşanlı Garı'na götürüldü. Büyükorhan Kaymakamı Mesut Gültekin, kazanın rayların kırılması sonucu meydana geldiğinin belirlendiğini, kırılmanın da 1.5 saat önce aynı bölgeden geçen yük treninden kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

Rayda 1.5 metrelik kırık tespit edildiğini kaydeden Gültekin, vagonların kaldırılması ve rayların onarım çalışmaları nedeniyle demir yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, Eskişehir ve Balıkesir yönünden gelen trenlerin bekletildiğini söyledi.

Gültekin, ''Yaralanan ve ölen kimse yok sadece maddi hasar söz konusu. Yolcuların hepsi tahliye edildi'' dedi.

''OLAY RAY KIRIĞINDAN GÖZÜKÜYOR AMA RAYIN NİÇİN KIRILDIĞI TETKİK EDİLİYOR''

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt, İzmir-Ankara seferini yapan Mavi Tren'in, Bursa'nın Büyükorhan ilçesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmesine ilişkin, ''İlk belirlemelere göre dış hatta ray kırığı meydana gelmiş. Olay ray kırığından gözüküyor ama rayın niçin kırıldığı henüz tetkik ediliyor'' dedi.

Kurt, kazanın meydana geldiği hatta yük ve yolcu trafiğinin yoğun olduğunu söyledi. Kaza mahallindeki rayların 1992'de İtalya'da üretildiğini ve aynı yıl hatta döşendiğini vurgulayan Kurt, şunları söyledi:

''Kazada contadan kaynaklanan bir sorun görünmüyor. İlk belirlemelere göre dış hatta ray kırığı meydana gelmiş. Olay ray kırığından gözüküyor ama rayın niçin kırıldığı henüz tetkik ediliyor. Malzeme yorgunluğu mudur, malzeme kusuru mudur belli değil. Kazaya ilişkin inceleme devam ediyor.''

Lokomotifin raydan çıkarak yan yattığını, 3 vagonun hattan çıktığını anlatan Kurt, trende bulunan 187 yolcu ile 12 personelin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve otobüslerle tahliye edildiğini belirtti. Kazanın Pribeyler ve Gökçedağ istasyonları arasında meydana geldiğini ifade eden Kurt, hattı gün içinde yeniden açmayı planladıklarını söyledi.

''DEMİR YOLU EN ERKEN SAAT 23.00'TE AÇILABİLİR''

İzmir-Ankara seferini yapan Mavi Tren'in Bursa'nın Büyükorhan ilçesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmesi sonucu kapanan demir yolunun, en erken saat 23.00'te ulaşıma açılabileceği bildirildi.

Büyükorhan Kaymakamı Müfit Gültekin, kazanın Büyükorhan sınırları içinde Piribeyler istasyonuna 2.5 kilometre uzaklıktaki Demirler köyü yakınlarında rayların kırılması sonucu meydana geldiğini, kaza sırasında trende 12 personel ve 187 yolcunun bulunduğunu söyledi.

Trenin lokomotifi ile jeneratörü ve 3 vagonunun raydan çıkarak devrildiğini ifade eden Gültekin, vagonların devrilirken birbirlerinden kopmamaları, ayrılmamaları sayesinde can kaybı ve yaralanma meydana gelmediğini vurguladı.

Gültekin, Demirler köylüleri ile ihbar üzerine en kısa sürede olay yerine giden güvenlik güçlerinin, tren personeli ve yolcularına tahliye edilmeleri konusunda yardımcı olduklarını belirtti. Yolcuların Balıkesir ve Kütahya'dan gelen otobüslerle tahliye edildiklerini, ardından treni kurtarma ve demir yolunu onarım çalışmalarının başlatıldığını bildiren Gültekin, demir yolunun yaklaşık 35 metre aşağısına devrilen lokomotifin yerinden çıkarılması konusunda sorun yaşandığını kaydetti.

Diğer vagonların çıkarıldığını, ancak lokomotifin hem büyük hem de daha aşağıda olması nedeniyle henüz çıkarılamadığını ifade eden Gültekin, Afyonkarahisar'dan getirilen vincin lokomotifi taşıma konusunda yetersiz kalması üzerine, Bursa'dan vinç istendiğini söyledi. Gültekin, şöyle dedi:

''Kazanın ardından devlet bütün kurumlarını ve imkanlarını seferber etti. Devlet Demiryolları Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar gibi yakın illerden bölgeye lojistik ve personel desteği sağladı. Şu an 100'ü aşkın işçi, demir yolunun tekrar trafiğe açılması için bir taraftan enkazı kaldırıp diğer taraftan yolu onarıyor. Yetkililerden aldığım bilgiye göre, demir yolu en erken saat 23.00'te açılabilir. Olay yerinde devrilen vagonları görünce şaşırdım. Vagonlar kullanılamaz duruma gelmiş, ana aksamları zarar görmüş. Böyle bir kazada ölen ya da yaralanan olmaması mucize. Kimsenin burnunun kanamaması sevindirici bir şey.''

(AA)