kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Musa ve Bedia Yaylak’ın 13 gün önce doğan ikiz kız bebeklerinden biri öldü. Hastabakıcının kucağında götürülen kız bebeğin babası: "Olayı televizyondan duyduk ve hastaneye gelince öldüğünü öğrendik" dedi.

Enfeksiyon ve personel yetersizliği

23.09.2008
Tepecik'te yaşanan bebek ölümlerini değerlendiren uzmanlar personel sıkıntısı ve hastane enfeksiyonuna dikkat çekiyor..
* Prof. Dr. Çağrı Büke (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı): "Bebeklerin kısa süre içinde ölmesi, hastane enfeksiyonunu düşündürüyor. Özellikle iki kilonun altındaki bebeklerde hastane enfeksiyonu gelişme riski çok artıyor. Yenidoğan servislerinde görevli çalışanların el temizliğine dikkat etmesi, uygun eldiven kullanımı enfeksiyonun buluşmasını azaltır. Hemşirenin her bebekten sonra eldivenlerini çıkarıp ellerini dezenfekte etmesi ve yeni eldiven giymesi gerekir."

* Prof. Dr. Hasan Özkan (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi): "Yoğun bakımlar bu kadar kalabalık olursa bebek ölümleri kaçınılmaz olur. Yoğun bakımlar kalabalık, personel, hemşire sayısı yetersiz. Hep aynı problem. Bu problemler çözülmedikçe ölümler devam eder."

* Dr. Gülnihal Şarman (Çocuk Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı): "Seferberlik başlatılmalı. Bir an önce Yenidoğan Yoğun Bakım Bölümü hocaları bir araya toplanmalı. Eğitilecek kişiler en iyi şekilde eğitilmeli. Ne devlet hastaneleri ne özel hastaneler ne de üniversite hastaneleri bu işi kendi başına çözemez. Yoksa değişen bir şey olmayacak. Bugün orası yarın burası ölümler yayılıp gidecek. Hasta sayısı, hemşire sayısı, doktor sayısı oranları bağlantılı olmalı. Veri tabanı oluşturulmalı. Bilgi verilmeli. Bunlar sağlanamazsa bugün orası, yarın burası ölümler yayılır. Bebekler için çok steril ortam, hastaneler, hemşireler lazım. Doğum oranlarının doğru tutulması lazım. Çok minik bebekler için merkezileşmek lazım."