kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bayramda nefsinize hakim olun'

Giriş Saati : 22.09.2008 12:20
Güncelleme : 22.09.2008 22:32
Yeni Haber
Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde uzmanlardan (Bayramda nefsinize hakim olun yoksa kilo almak kaçınılmaz olur) uyarısı geldi.

Mersin Sağlık İl Müdürü Aytekin Kemik, bir ay boyunca uzun süreli açlıkla yavaşlatılan metabolizmanın etkisiyle, Ramazan sonrası hızla eski alışkanlıklara dönülerek normal yemek yenilmesinin kilo alımına yol açabileceğini bildirdi.

Kilo almamak için öncelikle metabolizmanın eski haline getirilmesi gerektiğini belirten Kemik, metabolizmayı hızlandırmak için öğün sıklığını arttırmak ve egzersiz yapmak gerektiğini ifade etti. Her 3 saatte bir meyve, ayran gibi ara öğünler koyarak kan şekerinin düzenli olmasının sağlanabileceğini anlatan Kemik, hem de fazla besin tüketimin engelleneceğini kaydetti.

Türkiye'de bayram sofralarının zenginliğinin gelenek haline geldiğine dikkat çeken Kemik, "Bayram sofralarındaki yiyeceklerin sağlık ve beslenme kurallarına uymaması başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununa yol açar.

Oruçluyken boş kalmaya alışkın olan mideye normalde alışık olduğu miktardan fazla yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı gibi sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle bayram sofrasında sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulundurursak sağlığımızı korumuş oluruz. Bayramda nefsimize hâkim olması bilmeli, vücuda boş enerji veren çikolata ve tatlılardan fazla yememeliyiz." dedi.

Bayramda hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesinin uygun olacağını ifade eden Kemik, fazla kahve ve çay tüketiminin uykusuzluk, mide problemleri ve kalk ritim bozukluklarına neden olacağı uyarısında bulundu.

(CİHAN)