kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fazıl Say’a Bremen Musikfest ödülünü Ludwig Blomeyer takdim etti.

Say: Köstek değil, destek olunmalı

AA
22.09.2008
Bremen'de önceki akşam Musikfest Ödülü alan Fazıl Say Kültür Bakanlığı'ndan yana dert yandı: Sanata destek olmak lazım; engelleyici olmamak lazım...
Piyanist ve besteci Fazıl Say, Bremen Müzik Festivali tarafından verileceği açıklanan Musikfest ödülünü (Müzik Festivali Ödülü) önceki gün Bremen'de düzenlenen törenle aldı. Festival yetkilisi Prof. Thomas Albert, Fazıl Say'ı "kültürler arası elçi'' olarak gördüklerini belirtirken sanatçı da "Bremen Müzik Festivali dünyanın sayılı festivallerinden biri, yılın en iyi ödülünü almak çok sevindirici'' dedi.
Say törenden sonra, Frankfurt Kitap Fuarı'nda Nâzım Hikmet Oratoryosu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmesini şu sözlerle eleştirdi: "Türk edebiyatını tanıtmak bakımından Nâzım Hikmet Oratoryosu büyük önem taşımaktaydı.
Bu yapıt benim bestelediğim bir çalışmaydı. Yıllardır bunu bekliyorduk.
Ama Kültür Bakanımız iptal etti. Sanata destek olmak lazım, engelleyici olmamak lazım." Say ayrıca "Ülkeyi terk etmem.
Ama kimi zaman zorunlu kalınmış olunabiliniyor. Orkestra çalamaz, konser verilemez, engellenince bir şeyi yapamaz hale geliyorsunuz. Bu, direksiyonu olmayan bir arabayı kullanmak gibi bir şey. Beklentilerimizin, hayallerimizin olduğu yer Türkiye.
Hükümet tarafından açıkça ve net bir biçimde sevilmeyen bir konumdayım'' diye konuştu. Kendisinin "AB'nin kültür büyükelçisi'' olarak görüldüğünü kaydeden Say, zaman zaman "aşırı İslamcılar'' tarafından Almanya'da tehdit edildiğini, bundan dolayı bazı konserlerine polis eşliğinde gittiğini de söyledi.