kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül, New York'ta 10'dan fazla devlet başkanı ile görüşecek

Giriş Saati : 22.09.2008 11:19
Güncelleme : 22.09.2008 13:52
Yeni Haber
Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü oldukça yoğun bir görüşme trafiği bekliyor. Cumhurbaşkanı Gül, BM'de katılacağı yüksek düzeyli toplantıların dışında 10'dan fazla ülkenin devlet başkanları ile de ikili görüşmeler yapacak. Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhnsanoğlu ve BM Genel Kurul Başkanı Miguel d'Escoto Brockmann ile de bir araya gelecek.

BM'de katılacağı toplantılarda ve ikili görüşmelerinde Cumhurbaşkanı, üye ülkelerden Türkiye'nin 2009 - 10 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığının önemine işaret ederek destek isteyecek.

Gül'e, 24 Eylül'de Ortadoğu'ya barışın getirilmesine yönelik çabalarından dolayı, Foreign Policy Association tarafından madalya takdim edilecek. Gül, 25 Eylül'de American Turkish Society'nin (ATS) Cumhurbaşkanı'nın onuruna vereceği öğle yemeğinin ardından öğleden sonra da Türkevi'nde ABD'de yaşayan Yahudi cemaatinin önde gelen isimleri ile bir araya gelecek. Aynı günün akşamında Türk Kültür Merkezi'nin (Turkish Cultural Center TCC) '3. Dostluk Yemeği'ne katılacak olan Gül'ün, burada ABD eski başkanlarından Bill Clinton ve Hillary Clinton ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Cuma sabahı New York Borsası'nı açacak olan Gül, öğle saatlerinde 'Business Council for International Understanding' adlı kuruluş tarafından düzenlenen toplantıda finans ve ekonomi çevrelerinin temsilcilerine hitap edecek.

Programının son günü olan 27 Eylül Cumartesi sabah saatlerinde basının karşısına çıkacak olan Cumhurbaşkanı Gül, ardından ABD'deki Türk toplumunu temsil eden kimselerle bir araya gelecek.

GÜL, ERMENİSTAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMEYECEK

Resmolarak temaslarına bugün başlayacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün BM'deki 'Afrika'nın Kalkınma İhtiyacı' başlıklı yüksek düzeyli toplantıya katılarak bir konuşma yapacak. Akşam ise 63. Genel Kurul çalışmalarının başlaması nedeniyle BM Genel Sekreteri Ki-moon'un vereceği resepsiyona da katılacak olan Gül'ün muhtemelen Başkan George W. Bush ile kısa süreli görüşmesi bekleniyor.

Gül'ün BM Genel Kurulu'ndaki konuşması ise yarın öğleden önce olacak. BM Genel Kurulu'nun açılış gününde 8. konuşmacı olarak kürsüye gelecek olan Cumhurbaşkanı Gül'ün, BM'de katılacağı yüksek düzeyli bir başka toplantı da 25 Eylül'de 'Binyıl Kalkınma Hedefleri' olacak. Cumhurbaşkanı ayrıca 23 Eylül'de ABD ve Irak Devlet başkanlarının Irak konulu brifingine iştirak edecek.

Gül, BM'de muhtemel ikili görüşmelerde bulunacağı devlet başkanları şöyle: Avustralya, Pakistan, Karadağ, Makedonya, İsrail, Arnavutluk, Lübnan, Somali, Irak, Keyifverde (Yeşilburun), Orta Afrika Cumhuriyeti ve Benin. Gül ayrıca Hırvatistan başbakanını da kabul ederek ikili görüşme yapacak.

Ancak Abdullah Gül'ün, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile görüşmesi beklenmiyor. Ermenistan ile Türkiye arasındaki görüşme muhtemelen dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek. Edinilen bilgiye göre henüz iki taraf tarih ve zaman konusunda mutabakata varamadı. İki bakanın da yoğun programları nedeniyle görüşme netlik kazanamadı. Ancak, iki ülke diplomatlarının konu üzerinde çalıştıkları bilgisi elde edildi.

BABACAN, 30'DAN FAZLA MESLEKTAŞI İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Gül'e New York'taki temaslarına eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, BM'de 30'dan fazla ülke dışişleri bakanı ile görüşme yapması bekleniyor. New York'a geçtiğimiz Perşembe günü gelen Babacan'ın en önemli görüşmelerinden birisi Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları ile yapması muhtemel üçlü mini zirve olacak.
Bunun dışında Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile de görüşecek. Babacan'ın muhtemelen görüşeceği bazı ülke dışişleri bakanları ise şöyle: Gürcistan, İngiltere, Küba, Türkmenistan, Mısır, Almanya, Irak, Pakistan, İsviçre, Norveç, Moğolistan, Meksika, Belçika, Macaristan, Ürdün, Yunanistan, Macaristan.

Babacan'ın İranlı meslektaşı ile görüşebilmesi için iki ülke diplomatları ortak bir zaman oluşturma çabasında. Babacan'da Cumhurbaşkanı Gül gibi görüşmede bulunacağı meslektaşlarından Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'ne geçici üyeliği için destek arayacak.

BAKAN ŞİMŞEK YARIN GELİYOR

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de yarın New York'a gelecek. Bakan Şimşek'in, BM'deki çalışmalar nedeniyle değil New York'ta ekonomi camiası ile yapacağı toplantılar için geleceği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün programlarının bazılarına katılması beklenilen Bakan Şimşek üç gün kaldıktan sonra Türkiye'ye geri dönecek.

CİHAN