kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sanayici 25 milyar $ borç arayacak

Tarık YILMAZ EKONOMİ
20.09.2008
Enerji zamları, iç talepteki daralma, üretimdeki düşüş ve dünya büyümesinde yavaşlama sanayiciyi kara kara düşündürüyor Bu sorunlara, finansal depremin artıracağı kredi maliyetleri eklenince 2009'da 25 milyar $ dış borç ödeyecek sanayiciyi sıkıntılı günler bekliyor..
Dünyadaki finansal krizin en önemli yansımalarından biri olacak kredi maliyetlerinin yükselmesi sonrası Türkiye'de en yüksek bedeli reel sektör ödeyecek.
Dünyada yavaşlayacak büyüme, durma noktasına gelen iç talep nedeniyle ürettiklerini nasıl satacağını kara kara düşünen sanayici, bir de Temmuz 2009'a kadar yurt dışından aldığı 25 milyar dolarlık borcunu çevirmekle uğraşacak.
Son 1 yıldır cari açığı en çok finanse eden reel sektör, 2009'da 25 milyar dolarlık bir bomba üzerinde oturacak. Merkez Bankası verilerine göre Temmuz 2008 itibariyle Türkiye'nin bankalar ve reel sektörün ödemesi gereken 140 milyar dolarlık dış borcu bulunuyor.
Bu rakamın 45.8 milyar doları bankacılık, kalan 95.6 milyar dolarlık kısmını özel sektör borçları oluşturuyor.

FAİZ MALİYETİ ARTACAK
Bear Stearns ile Lehman Brothers'ın iflası, Merrill Lynch'in Bank of America'ya devri nedeniyle ağır yara alan dünya finans piyasalarında yaşanan ağır sorunların 2009'da kredi maliyetlerini artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Faiz maliyetlerinin artması zaten talep yetersizliği, kur ve maliyet sorunlarıyla boğuşan sanayicinin 2009'da daha da zorlanmasına neden olacak.
Çünkü veriler Türk özel sektörünün Temmuz 2009'a kadar 25.1 milyar dolar borcunu çevirmek zorunda kalacağını gösteriyor. Ekonomistler, maliyetlerin bir miktar artmasına karşın bankacılık kesiminin güçlü nakit yapısıyla sendikasyonlarını çevirmekte zorlanmasını beklemiyor. Ancak reel kesim gelecek yıl birçok sorunla boğuşmak zorunda kalacak.

BÜYÜME DÜŞECEK
En önemli sorun, dünyada yaşanan finansal türbulansın başta AB olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranlarını düşürmesine kesin gözüyle bakılması.
IMF'nin dört kere revize ettiği büyüme oranlarını tekrar aşağıya çekmesi beklenirken Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyadaki büyümenin Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğini söylüyor. Düşük büyümenin sanayiciyi ihracatını artırmakta zorlayacağını belirten ekonomistler, Türkiye'deki iç talebin de giderek daraldığına dikkat çekiyor. Büyümenin mevsimsellikten arındırılmış verileri iç talepte 2006'da görülen çift haneli artışların sonuna gelindiğini gösteriyor. Veriler yılın ilk çeyreğinde iç talebin reel olarak yüzde 1'lere kadar gerilediğini gösteriyor. KDV, ÖTV gibi bütçenin önemli gelir kalemlerindeki yavaşlama da iç talepteki durgunluğun bir diğer göstergesi.
Değerli YTL ve yılbaşından beri yüzde 55 zam yapılan elektrik de sanayicinin diğer sorunları.
Ekonomistlere göre kapasite kullanımı düşen, otomotiv, tekstil gibi lokomotif sektörlerde üretimin yavaşlama işaretleri verdiği ekonomide, 25 milyar dolarlık borç çevirme operasyonu sanayicilere maliyetli olacak.