kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mobil Ramazan davulcuları

Giriş Saati : 20.09.2008 09:24
Güncelleme : 20.09.2008 23:28
Yeni Haber
Kayseri'de bisiklet üzerinde ramazan davulu çalarak vatandaşları sahura kaldıran davulcular büyük ilgi görüyor.

Zümrüt Mahallesi ile Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde iki davulcu, vatandaşları sahura kaldırmak için davul çalacakları mahallelerde yerleşim yerleri geniş bir alanda olduğu için çareyi bisiklet üzerinde davul çalmakta buldu.

Zümrüt Mahallesi'nin Ramazan davulculuğunu yapan Hacı Duran Demir (43), AA muhabirine, mahallenin oldukça geniş bir alana sahip olduğunu, her binanın önünde davul çalabilmek için bisiklet kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Kendisi gibi bina görevlisi olan arkadaşı Sefer Kenger'in (35) sürdüğü bisikletin arkasına oturarak davul çalan Demir, şunları söyledi:

''4 yıldan beri davul çalıyorum. Mahallemiz çok geniş. Yetişmemiz mümkün olmuyor. Arkadaşımdan rica ettim, sahurda bisikleti ile beni cadde cadde sokak sokak gezdiriyor. O bisikleti sürüyor ben de arka kısıma minder üzerine oturarak davul çalıyorum. Hemşerilerimizin verdiği ücreti de kardeş payı yapacağız.

Bisiklet sayesinde mahalleyi daha çabuk dolaşıyoruz. Bizi görenler biraz şaşırıyor. Bu yıl ilk defa bisikletle dolaşıyoruz. Diğer davulcu arkadaşlara da tavsiye ederim.''

Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde davul çalan Mustafa Kenger de arkadaşı Efendi Yağmur'un kullandığı bisiklet üzerinde davul çaldığını belirterek, ''davulun tokmağı bazen bisikleti süren arkadaşımın sırtına değebiliyor.

Bizim mahallemiz de çok geniş bir alana yayılmış durumda. 02.30'da başlayıp 03.30'da mahallemizdeki tüm ev ve binaların önünden geçerek davulumuzu çalıyoruz. Vatandaşlar bize bakıp şaşırıyor. Herhalde Türkiye'de ilk defa biz bu yöntemi kullanıyoruz'' diye konuştu.

Mahalle sakinleri de, ilk zamanlar bisiklet üzerinde davul çalınmasına şaşırdıklarını, ancak zamanla alıştıklarını söylediler.

KAYSERİ ZEKASI

Kılıçaslan Mahallesi'nin üniversite öğrencisi genç davulcusu Kazım Yiğit de kendisinin yaya olarak ramazan davulu çaldığını, bisikletle davul çalındığını ilk defa duyduğunu belirtti.

Yiğit, şunları söyledi:

''Bu olsa olsa Kayseri zekası olabilir. Benim mahallem küçük, kibrit kutusu gibi. Kayseri ilklerin memleketi. Türkiye'de ilk defa Kayseri'de bisiklet üzerinde davul çalındığını duydum. Başka şehirlerde mehter takımının veya belediye bandosunun vatandaşları uyandırdığını duymuştum ama böylesini ilk defa duydum. Benim mahallem de geniş bir alana yayılmış olsa idi ben de bu yöntemi kullanırdım.''

AA