kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayram öncesi kuru yemiş fiyatlarında artış

Giriş Saati : 20.09.2008 11:23
Güncelleme : 20.09.2008 15:13
Yeni Haber
Aşırı sıcaklara bağlı ürün rekoltesindeki kayıplar, yeni hasat döneminde kuru yemiş fiyatlarını artırdı.

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklar nedeniyle yeni hasat döneminde kuru yemiş ürünlerinde rekolte kaybı yaşandığını söyledi.

Bu rekolte kaybının da fiyat artışlarını beraberinde getirdiğini ifade eden Karapınar, ''Aşırı sıcaklara bağlı ürün rekoltesindeki kayıplar, yeni hasat döneminde kuru yemiş fiyatlarını ortalama yüzde 10 artırdı'' dedi.

Bazı ürünlerde ise sıcakların rekolteyi artırması beklenirken, aşırı sıcakların son dönemde ürünün yanarak zarar görmesine yol açtığını dile getiren Karapınar, bu nedenle rekoltesi bol olan bazı ürünlerden de yeterince verim alınamadığını, üretimin bu ürünlerde de azaldığını belirtti.

Karapınar, en fazla fiyat artışının yüzde 30 ile yer fıstığında yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Yer fıstığını, fiyatı yaklaşık yüzde 20 oranında artan normal çekirdek ve kabak çekirdeği takip etti. Antep fıstığının fiyatında ise üretim miktarlarında büyük bir sorunla karşılaşılmadığı için artış olmadı. Antep fıstığının perakende fiyatı şu an 13-17 YTL arasında değişiyor. Fındığın fiyatı ise önceki döneme göre biraz azaldı. Şu an marketlerde fındığın kilogramı 12-15 YTL fiyat aralığından satılıyor.''

Benzer fiyat artışlarının yurt dışında da yaşandığını ifade eden Karapınar, ''İncir, fındık gibi geleneksel ürünlerimiz dışında bizi yurt dışında kuru yemiş ürünlerinde Çin, Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri zorluyor'' diye konuştu.

(AA)