kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pasaport yerine çipli ehliyet kullanımı

Giriş Saati : 20.09.2008 10:12
Güncelleme : 20.09.2008 20:37
Yeni Haber
ABD vatandaşları, kara ve deniz yoluyla ülkelerine yapacakları giriş-çıkışlar ile eyaletler arasındaki hava yolu seyahatlerinde pasaport yerine çipli özel bir ehliyet kullanabilecek.

AA muhabirinin, New York Motorlu Taşıtlar Dairesi'nden derlediği bilgilere göre, RFID (Radyo Frekanslı Kimlik) teknolojisi ile hazırlanan kartlar ile sınır geçişleri hızlanacak.

Enhanced Driver License (EDL - Geliştirilmiş Sürücü Belgesi) adı verilen sistemle ABD, Kanada, Meksika, Bermuda ve Karayipler arasında kara ya da deniz yolunun yanı sıra ABD içinde eyaletler arasında hava yoluyla seyahat edecekler, pasaporta gerek kalmadan EDL kartıyla sınırlardan hızlı geçiş yapabilecek.

New York ekonomisinin canlandırılması için devreye sokulduğu ifade edilen projenin, özellikle kilometrelerce uzunluktaki ABD ve Kanada arasındaki ekonomik ticareti büyük oranda hızlandırılacağı belirtiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre Kanada'dan New York'a ve New York'tan Kanada'ya ticaret için her yıl toplam 4 milyon geçiş yapılıyor ve 1 milyon dolardan fazla harcanıyor.

Genellikle perakende sektöründe kullanılan RFID teknolojisinde, ürün bilgisi özel bir çipe giriliyor. Ürün, raftan alındığı ya da depoya girdiğinde kablosuz olarak bilgileri bilgisayara aktarılıyor ve stok tutmak kolaylaşıyor. EDL sisteminde pasaportlardaki bilgilere ek olarak boy, kilo gibi detaylar da sürücü belgesindeki çipe yükleniyor. Sürücü kapıya geldiği zaman kimlik bilgileri kablosuz olarak bilgisayara aktarılıyor ve gümrük görevlisi geçiş işlemlerini yapıyor.

Yaklaşık 30 dolar ücreti olan RFID özellikli sürücü belgesine almak için sosyal güvenlik numarası, kimliği ispatlayacak bir belge, vatandaşlık ve oturma belgesi gerekiyor. Başvurular 2-3 hafta içerisinde sonuçlandırılıyor ve belge 8 yıl boyunca kullanılabiliyor.

AA